četvrtak, 3. studenoga 2016.

Jednostavan kolač sa orasima

Fina meka korica sa orasima i kakaom, klasični beli fil sa ukuvanim brašnom u mleko i margarinom, sve posuti seckanim orasima. Odlično se seče u štanglice pa može da bude medju gomilom sitnih kolača.
jednostavni kolac sa orasima
Sastojci za kore:
  • 5 celih jaja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 3 kašike mlevenih oraha
  • 1 prašak za pecivo ( 10 gr )
Fil:
  • 500 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • 3 pune kašike brašna
  • 125 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu i za posip sitno seckani ili blendirani orasi
  • koru možete isprskati sa malo mleka
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreva.
Ulupati belanca sa šećerom da se dobije jak šne.
Zatim dodati žumanca jedno po jedno i mutiti.
Na kraju dodati brašno, kakao, prašak za pecivo i mlevene orahe pa sve varjačom sjediniti.
Istresti sve u obložen pleh dimenzija 25 x 25 cm, 30 x 20 cm  ili približnih.
Staviti da se peče pa smanjiti rernu posle 5 minuta na 180 stepeni.
Peći izmedju 20 i 25 minuta zavisno od rerne.
Dok se kora peče umutiti brašno i šećer sa 100 ml mleka a ostatak staviti da provri, pa kad provri zakuvati razmućeno brašno i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se skroz ohladi.
Umutiti margarin sa šećerom u prahu pa im dodati pola ohladjenog pudinga od brašna, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti.
Pečen biskvit i ohladjen preseći vodoravno na dva dela, da se dobiju dve tanje kore.
Poprskati sa malo mleka, to ako želite. Ukoliko ćete kolač seći tek sutradan i u štanglice nije potrebno. Upiće vlažnost od fila i fino čvrsto će stajati.
Preko prve kore namazati pola fila, preklopiti drugom korom pa nju premazati sa ostatkom krema.
Sve posuti orasima i ostaviti da odstoji.
Preko fila možete staviti šlag, šlag krem, kao i glazuru, po želji.

1 komentar: