četvrtak, 15. ožujka 2018.

ISPOVEST: Svekrva i zaova su gadovi nevidjeni. Kada mi se rodilo prvo dete nisu mi dale da ga okupam, nego svekrva gurala njenu cerku da kupa moje dete…

Svekrva i zaova su gadovi nevidjeni. Kada mi se rodilo prvo dete nisu mi dale da ga okupam, nego svekrva gurala njenu cerku da kupa moje dete. Slicno se dogodilo i sa drugim detetom. Svekrva non stop gura svoj nos gde mu nije mesto, sve moje letnje krpice uzela za brisanje sporeta. Moram da


perem detetove stvarčice na ruke jer svekrva ne dozvoljava da trosim struju, kada bih prala stvari mašinom svadjala bi me sa suprugom i pokusava da promeni svaku odluku koju suprug i ja donesemo. Ja cutim i trpim zbog supruga, a on sve to ili ne vidi, ili ne zeli da vidi… zivim sa vesticom… jedva cekam da mi odobre kredit da kupim svoj stan ovako više ne mogu!

MAJKE, OBAVEZNO POGLEDAJTE: Morate ih baciti jer su otrovne! Njena kćerka je dobila alergiju zbog nečega što koristi većina djece!

Ovih dana na Facebooku se širi virtualni post mame koja želi da upozori ostale roditelje. Nakon što je njena kćerka imala alergijsku reakciju na popularne žitarcice, željela je da informiše sve roditelje o štetnim hemikalijama koje se nalaze u dječijim grickalicama. Kada je Misty Lyn prvi put vidjela da se osip širi po dječijim nogama, bila je šokirana i nije imala pojma šta je to moglo prouzrokovati. Bila je uplašena da je mala Harper se zarazila nečim otrovnim. Njena kćerka, Harper je samo probala popularne žitarice “Aplle Jacks” prvi put to jutro. To je bio trenutak kad je Misty shvatila da su žitarice vjerovatno prouzrokovale osip.Tog trenutka je odlučila da uradi neka istraživanja na ovim žitaricama i ono što je otkrila šokiralo ju jee.


Zabrinutaaa mama je napisala “Morala sam da Harper danas odvedem doktoru. Nisam imala pojma od čega je dobils osip dok mi Steve nije rekao da je to jutro prvi put jela žitarice. Jadna djevojčica! Uradila sam neka dodatna istraživanja o tome i evo šta sam otkrila. “Apple Jacks” žitarice imaju najpopularnije hranjive boje koje prouzrokuju promjene ponašanja kod djece: njihova koža poprima žute i crvene fleke… Misty je odlučila da upozori sve roditelje na opasne proizvode koji se mogu pronaći u marketima. Također je napisala: “Ove hranjive boje su sada nelegalne u Europi, ali su dopuštene bez ikakvih problema u Americi”. Možda neki roditelji se neće obazirati na ovo upozorenje ali osip kod ove djevojčice je jasan dokaz da žitarice sadrže hemijske i umjetne boje koje sigurno mogu prouzrokovati alergijske reakcijeee.” Molim vas podijelite ovo sa svim roditeljima koje poznajete. Ako mi ne progovorimo o ovim opasnim hranjivim bojama, ko će drugi ” zaključila je ona na kraju….

SVE PRIMENE PANTENOLA NA JEDNOM MESTU: LEKOVITA SVOJSTVA BRIŠU GODINE SA VAŠEG TELA! (RECEPT) PROČITAJ VIŠE NA:

Pantenol jee alkohol proteinske kiseline. Obiluje vitaminom B5, pa ga iz tog razloga nazivaju i provitaminom B5. Najčešće se koristi u kozmetici i kao takav može se pronaći i kao provitamin B5, bepathen, pantothenol, dexpanthenol, pantotheny. Pantenol u sebi sadrži pantotensku kiselinu koja je jedan od najvažnijih sastojaka koenzima A, koji je glavni za metabolizam ćelija, piše Cajeviza.com. Zbog svojih povoljnih osobina pantenol se može naći u skoro svim kozmetičkim preparatima. Česti je sastojak šampona i balzama za kosu, kao i mnogih proizvoda za negu kože, jer deluju hidrirajući na ljudsku kožu. Takođe često se nalaze i u farbama za kosu, u proizvodima za čišćenje lica, gelovima. Ovo je jedno nesvakidašnje jedinjenje koje je u potpunosti bezbedno za ljude i njihovu okolinu. Zdrava kosa i pantenol Dekspantenol, koji se nalazi u sastavu pantenola, se u ljudskom organizmu trasformiše u pantotenpnsku kiselinu. Veoma je pogodan za sluzokožu i kožu glave, a samim ti jača koren i ubrzava rast kose. Pantenol stimuliše deobu ćelija epiderma i potpomaže prirodne procese regeneracije kože. Rastvor pantenola daje optimalnu vlažnost koži i obnavlja prirodni Ph. On će delovati antiinflamatorno i krajnje umirujuće na kožu glave. Ovaj rastvor mogu koristiti svi bez obzira na starosnu dob, a isto tako odgovaraće i svim tipovima kože. Kada je tretman za oštećenu kosu u pitanju ovo je jedan od najpozdanijih proizvoda, jer vraća sjaj kosi, obnavlja dlaku, ubrzava rast i sprečavaa cvetanje i dalje oštećivanje već kozmetički tretirane kose.


Pantenol se može utrljati noću pred spavanje u teme glave uz blagu masažu, a može se i naprskati po celoj dužini dlake. Moguće je da se primete suvi krajevi, ali bez obzira to nije dugoročno već trenutno. Pantenol je sjajan i u kobinaciji sa drugim proizvodima. Ukoliko ste u mogućnosti može se pomešati sa ricinusovim kapima, kada će davati sjajne rezultate. Dužina držanja pantenola na temenu nije ograničena, što se duže drži to će učinak na ljudsku kosu biti bolji. Najbolje je ulje i rastvor držati celu noć i ujutru ga isprati. Pantenol se na kosi može koristi koliko i kad god osoba poželi. Nema ograničenja u korišćenju, ali naravno ne treba preterivati ni u čemu. Veoma je bitno znati čuvati rastvor pantenola. Većina ljudi pomisli da je bolje presuti ga u bočicu sa raspršivačem, ali to je pogrešno. Rastvor pantenola čuva se u originalnoj staklenoj bočici. Može se presuti određena količina koja će se odmah i utrošiti i jako je važno voditi računa o tome da se koristi samo 30 dana od otvaranja njegove bočice. Osim ovakvog načina primene od pantenola može se napraviti i veoma efikasan šampon za kosu i to na sledeći način. Potrebni sastojci za pravljenje šampona: pola litre Kosili šampona; 100 ml pantenol rastvora; 20 kapi ricinusovog ulja; 20 kapi bistrih AD kapi; Sve sastojke sjeditini i tako dobijenu smesu držati u flaši. Pre pranja kose ovim šamponom dobro promućkati. Preporučeno je ovim šamponom prati kosu tri meseca, pa napraviti pauzu od jednog meseca. Ovo je proveren recept za dobrobit kose i kože glave. U osnovi mu se nalazi kosili šampon i pantenol koji ima pozitivno dejstvo na kosu, a ricinus se već tradicionlno koristi za sredstvo za ove svrhe. Maska za kosu takođe se može napraviti da u svom sastavu sadrži pantenol. Mnogi tvrde da je veći efekat maske jer se duže zadržava na samoj dlaci, no komentari su različiti, a na ljudima je da odluče šta njima više odgovara. Za masku za kosu biće vam potrebno sledeće: žumance; ricinusovo ulje; nekoliko kapi rastvor pantenola; 50 ml kapi od kopre Od pomenutih sastojaka potrebno je zamutiti homogenu smesu i tako napravljeno pakovanje naneti na kosu, zatim se uvije peškirom ili najlonom. Tako pokrivena kosa sa pakovanjem na njom potrebno je da odstoji dva sata do ispiranja mlakom vodom…

ŽELIM DA KAŽEM DA SAM NAJGLUPLJA ŽENA NA SVIJETU...UPOZNAM TIPA ZGODAN VISOK.....

Zelim da kazem da sam ja jedna od najglupljih zena na svijetu. Upoznam tipa prije nekih 3 god, zgodan, visok, plav, pilot po struci. Pozovem ga na veceru kod mene, bilo je i 2-3 case vina. Ostane spavati kod mene jer smo pili. Odemo u sobu, legnemo u isti krevet, ja sam obukla pidzamu. Malo smo caskali onako o svemu.. Ja sam lezala pored njega uhvatili smo se za ruke, nisam htjela prva da krenem a ni on. Samo smo tako lezali, gorila sam ko baklja.


Da se samo priblizio to bi se pretvorilo u exploziju. Lezala sam samo, nisam mogla zaspati satima.. Nisam htjela da krenem, bilo mi je glupo zato sto je prvi put kod mene.. Sada mi je krivo i kajem se mnogo,, jer poslije smo se samo dopisivali nismo se vise nikada sreli… obecala sam sama sebi da vise necu uraditi nista slicno i poslije da se ovoliko kajem..

MINJONI ZA 15 MINUTA…..toliko savršeni, ni malo se ne razlikuju od originala !

Minjoni su toliko savršeni, ni malo se ne razlikuju od originala, a ispostavilo se da nisu toliko komplikovani za izradu kako sam ja mislila. U stvari, jako jednostavno se pripremaju ukoliko se striktno držite recepta, nema greške. Potrebno je: (original recepta) 100 ml biljne slatke pavlake 250 g margarina 300 g šećera 2 kesice vanil šećera 250 g kokosa glazura 300-400 g posne čokolade * 9-12 kašika ulja


Priprema: Na tihoj vatri otopiti slatku pavlaku, šećer, vanil šećer i margarin. Čim provri skloniti sa ringle i dodati kokos. Dobro promešati da se smesa izjednači. Pripremite plići pleh dim. 31×20 ili neki sličnih dimenzija da bi vam minjoni kasnije bili odgovarajuće veličine kada ih isečete na kockice i potopite u dva sloja glazure. Stavite na dno pleha pek papir i izlijte smesu. Poravnajte gornju površinu i ostavite da se ohladi pa stavite u zamrzivač na par sati da se dobro rashladi i stegne. Isecite vlažnim nožem na trake jednake širine. Svaku traku isecite na kockice. Pre svakog reza kvasite nož i prste, pa oblikujte kockice ukoliko negde štrči kokos ili je potrebno malo urediti kockicu. Kockice poredjajte na poslužavnik i stavite ponovo u zamrzivač, najbolje preko noći. Ujutru će biti idealne za umakanje u glazuru, neće se rasturati, a i čokolada će se brže stegnuti na njima. Za glazuru otopite čokoladu i ulje na pari, na svakih 100 g čokolade sipajte po 3 kašike ulja. Svaku kockicu umačite u čokoladu i redjajte na celofan. Kad se prvi sloj glazure bude stegao, ponovite postupak i još jednom ih provucite kroz glazuru. Ostavite da se stegnu pa ih ukrasite belom ili crnom čokoladom koju ćete u tankom mlazu posipati preko minjona.

MOJ BRAT JE ROĐEN BEZ OBJE NOGE 1995. GOD. MOJI RODITELJI I JA SMO BILI TUŽNI ALI VOLJELI SMO…

Moj brat je rođen bez obje noge 1995. godine. Moji roditelji i ja smo bili tužni ali voljeli smo ga više nego ikoga. Djeca su mi se smijala zbog bratovog stanja. Često sam u svojoj sobi plakala zbog toga a moj brat je bio pored mene zagrlio me i rekao: Seko nemoj plakati smijaćemo se mi njima za koju godinu.


I evo došao je taj trenutak, moj brat ima umjetne noge tj protetičke, trenira atletiku i velika je nada sporta. Predviđaju mu iduću paraolimpijadu iako njemu ne bi bila problem ni olimpijada jer trenira i bolji je od onih koji imaju obje zdrave noge. Volim ga najviše na svijetu! Svima treba poruka da bude: Oni se vama smiju jer ste različiti a vi se njima smijte jer su svi isti!

JEDNOSTAVNE I BRZE STRUDLICE,BEZ DIZANJA TIJESTA,ODMAH SE RADE,U TIJESTO NE IDU JAJA, GOTOVE ZA 15 MINUTA

SASTOJCI: 500g. brasna 1/2 praska za pecivo 100g. secera u prahu 1 vanilin secer 200g. maslaca narezanog na listice 160ml. mlijeka 1/2 korica i sok od limuna 220g. nutelle za premaz 80-100g. przenih i mljevenih ljesnjaka PRIPREMA: 1. U posudu za miksanje stavite brasno s praskom za pecivo,secer i vanilin secer,koricu i malo soka od limuna,maslac izrezan na listice,i sve lagano izmiksajte.Na kraju dodajte mlijeko i sve jos jednom lagano izradite da dobijete tijesto bez grudica.


2. Prebacite ga na radnu povrsinu i formirajte 3 manje loptice,pa svaku razvaljajte srednje da ne bude ni debela , ni tanka.Svaku strudlicu premazite slojem nutelle,pa pospite przenim i mljevenim ljesnjacima. 3. Slozite strudlice sa razmakom jedna od druge,na podmazan i brasnom posut pleh,pa izrezati svaku na snite 2-3 cm. sirine.Ovo radimo da bi vec imali obiljezene trake,i da bi nam svaki komad bio isti. Zagrijati pecnicu na 175C.i peci 20 minuta. 4. Ohladiti 30 minuta.Pomocu ostrog noza izrezati snite,pomocu linija koje smo predhodno obiljezili. Posluživanje Pospite prah secerom i mljevenom vanilijom i posluzite.

“OBLATNA S COKOLADOM” – Deca i odrasli je vole jer je kremasta lagana i nema oraha… Mladja cerka kaze najbolja oblatna

Sastojci: 4 jaja 400 gr. secera 2 soljice jake crne kafe ukupno 2 deci 1 margarin 1oo gr. cokolade za kvanje 1 pakovanje oblatni Priprema:


1. Sjediniti cela jaja ,kristal secer i skuvanu ohladjenu kafiu bez taloga. 2. Staviti na sporet da se kuva, na srednjoj temperaturi i stalno mesati sa ravnom varjacom. 3. Kad baci kljuc fil ce biti brzo skuvan malo se zgusne. Ovako izgleda skuvan fil.Kuvani fil dobro ohladiti. 4. Otopiti cokoladu i sjediniti je sa izradjenim margarinom.Koristila sam dijamant srebrni margarin. Ohladjen kuvan fil dodati margarinu i cokoladi mi dobro izmiksati.Fil je gotov. 5. Podeliti fil na 4 dela. 6. Filovati prvu drugu trecu cetvrtu koru na rapavu stranu a petu prevrnuti da rapava bude unutra. 7. Oblatna je gotova .Ptitisnuti je sa tacnom i po tacni stavi malo tereta.Dobro ohladiti i seci. Posluživanje: Pogodna je i da se zamrzne i moze se odma jesti kad se izvadi.Prijatno.

KREMASTA TORTA GOTOVA ZA 5 MINUTA - EXTRA UKUSNA I POJEDE SE ODMAH U SLAST!

Extra ukusna i pojede se odma u slast. Svi ce biti zadovoljni i pitace za recept ili ce pitati kud je kupljena sladoled torta jer jos takvu tortu nisu videli.Dok gosti cekaju na kavu ili caj da se skuva vi istovremeno pripremate tortu. SASTOJCI 9 komada sendwich orginal sladoled cokoladni preljev karamelni preljev slag krema od vanilije ( po upustvu napravit )


PRIPREMA Prvo napravite slag krem od vanilije prema uputama. Ostaviti sa strane. Izvaditi 9 komada sanwich sladoleda i ostaviti sa strane. Na tacnu za torte poredjati kako slika pokazuje 3 sandwica jedno uz drugo, a potom preliti cokoladnim i karamelnim prljevom. Ponovo poredjati 3 sandwicha, ali sa u suprotnu stranu kako slika pokazuje, pa ponovo preliti sa preljevom od cokolade i karamela. Zavrsiti sa tri preostala sadwicha sladoleda. Celu tortu obloziti slag kremom od vanilije, po vrhu ponovo preliti karamelnim i cokoladnim preljevom, i dekorisat po zelji.

DRAGE MOJE, OVAJ ČOKOLADNI TART BISTE MORALE ISPROBATI JER JE ON SAVRŠEN DESERT NA BRZINU SA MJERAMA NA KAŠIKE..TOPLO PREPORUČUJEM

SASTOJCI: – 2 šoljice brašna – 2 kašike šećera – ¼ kašičice soli – ¾ šolje maslaca – 1 jaje – 2 kašike vode – 1 šolja slatke pavlake – ½ šolje mleka – 1 ½ šolje narendane čokolade – 2 kašike šećera – ¼ kašičice soli – 2 jaja


PRIPREMA: Pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte maslac i mesite dok ne dobijete ujednačene mrvice. Potom dodajte žumanca i vodu, pa mesite zajedno dok dobijete kompaktno testo. Oblikujte kuglu i odložite u frižider na 30 minuta. Nako toga, razvaljajte u krug i smestite u kalup. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni sa folijom, pa još osam bez folije. U šerpi zagrevajte pavlaku do ključanja, zatim sklonite sa ringle pa umešajte naseckanu čokoladu i mešajte dok se ne rastopi. Dodajte šećer i so. Umutite jaja idodajte ih čokoladi. Ulijte mešavinu na ohlađeni tart i pecite na 190 stepeni 15 do 20 minuta, dok površina postane kruta i sjajna.

Moja žena više nije zgodna, puna je ožiljaka od carskog reza: Pismo jednog muža zapalilo internet!

Ovaj suprug i otac dvoje djece poslao je opomenu svakom muškarcu koji je kritikovao tijelo svoje partnerke nakon porođaja i ona jasno pokazuje sa kakvim se predrasudama žene susreću u sopstvenom domu nakon što na svijet donesu dijete. Izrekao je ono što svaka žena treba i mora da čuje u trenutku kada se njeno tijelo nepovratno mijenja. U nastavku pročitajte dijelove njegove kolumne koja mnoge ostavlja bez teksta. “Šta sam rekao svojoj ženi o tome kako se njeno tijelo promenilo nakon porođaja? Apsolutno ništa. Poznato je da se trudnoća ne događa sama od sebe, tako da sam ja direktno odgovoran za promjene koje su joj se dogodile. Drugim riječima, dobio sam tačno ono što sam potpisao. Kada ste rekli “Hajde da imamo dijete”, možda ste zamišljali svog nasljednika kako prvi korača Marsom i otkriva lijek za rak. Ali takođe ste rekli: “Hej draga, želim da nosiš moje dijete 9 mjeseci. Taj proces dramatično će promijeniti nivo tvojih neurotransmitera i dovesti do velikih i trajnih promjena tvog uma i ličnosti, a da ne spominjemo neizbrisive promjene na tvom tijelu. Takođe ćeš postati dispanzer mlijeka i ugojiti se.” Naravno, što više trudnoća partnerica mora da izdrži, to su stvari teže. Mi imamo dvoje djece, ali moja žena bila je trudna četiri puta. To je sveukupno 26 mjeseci, dvije godine mučnine i čudnih prohtjeva, posljedica dojenja i ožiljaka od carskog reza. Razjasnimo nešto.


Da, tijelo moje žene promijenilo se nakon porođaja. I, šta onda? Ma kakve promjene, ona je još uvijek ista ona vatrena crvenokosa kakva je oduvijek bila! I moje tijelo se promijenilo. Kada smo se vjenčali imao sam 27 godina. Dizao sam tegove, trčao i još uvijek imao senzibilitet hrvača koji sam nekada bio. Jedino što danas dižem je moja kćerka, u dnevnoj sobi kada se igramo aviona. Moje trčanje svodi se na jurenje za našim trogodišnjakom, dok se pravim da sam čudovište iz crtanog filma. Najveći protivnik sa kojim se danas hrvem je odluka hoću li pojesti tri ili šest komada pizze kada naručimo dostavu. Sama ideja osuđivanja tijela moje žene toliko je odbojna, sebična i kratkovida. Razmislite o svemu na ovaj način: Da je jedan od vaših prijatelja s fudbala mjesecima na bolovanju tokom kojeg se udeblja i naposljetku mora na opasnu abdominalnu operaciju, garantujem vam da nikada ne biste razmišljali o njegovim trbušnjacima, ožiljcima ili slabim mišićima. Čestitali biste mu i rekli: Frajeru, preživio si! Razlika u tom scenariju i trudnoći jeste ta što je vaša partnerica uz sve to čudesno na svet donijela ljudsko biće. I to ne bilo kakvo biće – to biće je vaše dijete. I to dijete je dio vaše porodice. Volim tijelo svoje žene nakon porođaja zato što svaki put kad ga pogledam u njemu vidim svoju porodicu, a moja porodica ono je za šta vrijedi živjeti svaki dan. I zato što, bez obzira na sve što sam do sada skrivio, još uvijek želi da spava sa mnom“, zaključio je Bret…

LIJENA ŽENA: TORTA KOJU JE VRLO LAKO NAPRAVITI, A BRZO POJESTI! RECEPT:

Sastojci: -1100 g krem šlaga -700 ml mineralne -300 g mljevenih piškota -200 g eurokrema 500 g malina


Prriprema: Umutiti 300 g krem šlaga s 200 ml kisele vode u to dodati piškote. Napraviti koru. Zatimm umutiti 300 g šlaga s 200 ml kisele vode. Staviti preko piškota. Preko njih stavite malinee… Umutiti 300g šlaga s 200 ml kisele vode i dodati kremu. Staviti preko voća. Umutiti 200 g šlaga sa 100 ml kisele vode i premazati tortu. Savjeet: Umjestoo malina možete staviti i drugo voće, a umjesto mineralne može i mlijeko. Dobar tek…

Rolat od mlevenog mesa! Ja ga pravim na ovaj način. Vrlo jednostavno, ukusno RECEPT:

SASTOJCI: 250 gr mljeeevenoog mesa 1 manja glavica crnog luka 2-3 čena belog lukaa, aleva paprikaa vegeta biber 2 kom jaja 4 kašike prezle 3 kom obarenih jaja 1 kom jaje 1 kašika kisele pavlake


PRIPREMA: 1. Sitno iseckajte beli i crni luk. Tome dodajte meso i jaja pa sve dobro izmešajte. Na kraju dodajte začine i prezlu. Ja sve ovo radim u secku, tako se dobije vrlo homogena masa. 2. Ukoliko vam je masa retka dodajte još malo prezle. 3. Obaritee i oljuštite jaja. Masu od mesa razoklagijajte na pek papriru. Posebno umutite 1 jaje (najmanje koje imate :)), i pavlaku. Razoklagijano meso premažitee sa pola ovog nadeva. 4. Na sredinu razoklagijanog mesa stavite obarena jaja. Prebacite meso sa jedne i druge strane preko jaja da dobijete rolat, ili stavite jaja uz ivicu i urolajte u rolat. Zatvorite rolat sa svih strana. 5. Ceo rolat premažite sa ostatkom mase od pavlake i jaja. Rolat pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. 6. Odličan je kao prilog uz krompir, pirinač, grašak…prijatno vam!

LJEKOVITO DEJSTVO GROŽĐICA: Poslastica i savršen način za detoksikaciju jetre i organizma!

Grožđice su najpopularniji član kategorije suhog voća. One se koriste naširoko u kuhinjama diljem svijeta (posebno u desertima), a također su omiljeni snack među sportašima. Grožđice imaju brojne prehrambene vrijednosti i zdravstvene beneficije, a u nastavku članka pročitajte detaljnije o čudesnoj moći grožđica. Grožđice preveniraju od raka Grožđice imaju visoke razine katehina koji je zaslužan za smanjenje karcinogena. Slobodni radikali su jedan od primarnih čimbenika koji dovode do rasta stanica raka, kao i tvari koje mogu poticati na metastaze. Stoga, konzumacija grožđica koje obiluju antioksidansima, može spriječiti rak od formiranja ili usporiti njegov napredak. Smanjuju krvni tlak Nekoliko istraživanja je pokazalo pozitivnu korelaciju između smanjenja krvnog tlaka i konzumiranja grožđa. Mnoge hranjive tvari iz grožđica su korisne, ali stručnjaci vjeruju da je visoka razina kalija u grožđicama najzaslužnija za smanjenje krvnog tlaka. Kalij pomaže u smanjenju napetosti krvnih žila te se također smatra da utječe na biokemiju krvnih žila i smanjuje njihovu ukočenost, što također smanjuje hipertenziju. Grožđice pomažu kod dijabetesa U brojnim studijama potvrđeno je da grožđice pomažu u regulaciji šećera u krvi. Grožđice također pomažu regulirati oslobađanje leptina i grelina, hormona koji su odgovorni za glad i osjećaj sitosti, što dodatno poboljšava izglede za živite udobno s dijabetesom! Značajne su za lošu probavu Grožđice su bogate vlaknima koja pomažu u “čišćenju” i regulaciji probavnog trakta. One upijaju vodu i imaju laksativni učinak koji ublažava zatvor.


Pomažu da dobijete na težini na zdrav način Grožđice su vrlo dobar izbor hrane ako vam je cilj dobiti na težini. One sadrže dosta fruktoze i glukoze, ali i mnogo potencijalne energije. Grožđice čine idealni dio prehrane za sportaše koji trebaju snažne pojačivače energije ili za one koji se žele na zdrav način udebljati. Njihova uloga zdravog dodatka prehrani dodatno je istaknuta zbog mnogih vitamina, aminokiselina i minerala, poput selena i fosfora, koji olakšavaju apsorpciju drugih hranjivih tvari i proteina u tijelu. Grožđice pomažu kod anemije Grožđice sadrže znatnu količinu željeza koji direktno pomaže u liječenju anemije. One također sadrže vitamine B kompleksa koji su neophodni za formiranje ćelija krvi. Visok sadržaj bakra u grožđicama pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica. Poboljšavaju zdravlje očiju Grožđice sadrže fitonutrijente koji su vrlo dobri za zdravlje očiju. Oni štite oči od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima (oksidansi), u obliku makularne degeneracije, slabljenja vida i katarakte. Osim svojim antioksidativnim svojstvima, grožđice sadrže značajne količine vitamina A, beta karotena i A karotenoida, koji su neophodni za dobro zdravlje oka. Grožđice pomažu kod seksualne disfunkcije Grožđice stimuliraju libido i induciraju uzbuđenost, prvenstveno zbog prisutnosti aminokiseline arginin, koja se koristi u liječenju erektilne disfunkcije. Arginin također povećava razinu pokretljivosti spermija, a može i povećati šanse začeća. Pomažu zdravlju kosti Kalcij, koji je glavni element naših kosti, prisutan je u grožđicama. One također sadrže značajne količine bora, koji je od vitalnog značaja za pravilno formiranje kostiju i učinkovitu apsorpciju kalcija. Bor je posebno koristan u sprječavanju osteoporoze. Grožđice će također očuvati i zdravlje vaših zubi. Osuseno grozđe ili grozđice se prave od sjemnkastog osusenog slatkog grozđa.Tradicionalno,grozđice se suse na suncu ili nekim vjestackim postupkom.Najbolje grozđice se prave od cijelog krupnog i jezgrovitog grozđa s tankom korom, a ponekad sjemenke obicnog grozđa odstranjuju se u postupku njihovog susenja.Jezgra grozđice je vruca i vlazna u prvom stupnju, a sjemenke su hladne i cuhe.Poput grozđa,neke su slatke i vruce,a druge su kisele i hladne.Grozđice od bijelog grozđa su probavljivije od ostalih. Grozđice koriste dusniku i pomazu u lijecenju povratnog kaslja,otklanjaju bol u bubregu (lat.Nephralgia) i mokracnom mjehuru,jacaju stomak,i poboljsavaju rad crijeva.

Limun dijeta za 14 dana skida 5 kilograma

Ako želite u potpunosti da izmjenite svoj izgled i smršate 10 kilograma, pored dobre volje, potreban vam je i limun! Ova dijeta brzo topi kilograme i masti, ali jača organizam i čisti krv i limfu. Limun dijeta je plan za čišćenje organizma i gubitak težine koji će za 14 dana izvršiti detoksikaciju tijela i pomoći da izgubite i do 10 kilograma Neki bi mogli reći da limun nije najbolji izbor voća za zdravu ishranu i gubitak težine. Uprkos svojoj popularnosti u kulinarstvu i za sokove, teško je zamisliti nekog da jede cijeli limun. Srećom, ne morate da jedete limun tokom ove limun dijete. Umjesto toga ćete koristiti osobine limuna za sagorijevanje masti, što će vam pomoći da se oslobodite suvišnih kilograma. Mnogi profesionalni dijetetičari i nutricionisti tvrde da limun sadrži sve potrebne elemente da razbije masti i zbog toga olakšava mršavljenje. Pored svega ostalog, limun sadrži limunsku kiselinu, koja pomaže da se sagore masti, ubrza metabolizam, a pored toga i smanjuje apetit. Limunska kiselina doprinosi intenzivnijoj proizvodnji želučane kiseline, i, kao rezultat toga, poboljšava varenje. Zdrava limunova kora sadrži pektin koji pomaže regulisanje nivoa šećera u krvi. Postoji mnogo različitih vitamina koji se nalaze u limunu, uključujući i vitamin C, po kome je najpoznatiji i koji jača imuni sistem, što je takođe važan faktor u procesu gubljenja težine. Generalno, limun je nevjerovatno voće sa kojim možete da očistite svoje tijelo, očistite krv i limfu, ubrzate metabolizam i pored toga da izgubite kilograme i spriječite neke bolesti. Limun dijeta je vrlo jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti određenu količinu limunovog soka pomiješanog sa vodom. Savjet: isperite usta sa svježom vodom odmah nakon ispijanja soka od limuna zbog sprečavanja oštećenja zubne gleđi od limunske kiseline. Dan 1: sok od 1 limuna pomiješan sa 1 čašom svježe vode. Dan 2: sok od 2 limuna pomiješan sa 2 čaše svježe vode. Dan 3: sok od 3 limuna pomiješan sa 3 čaše svježe vode. Dan 4: sok od 4 limuna pomiješan sa 4 čaše svježe vode. Dan 5: sok od 5 limuna pomiješan sa 5 čaše svježe vode. Dan 6: sok od 6 limuna pomiješan sa 6 čaša svježe vode.


Dan 7: sok od 3 limuna pomiješan sa 10 čaša svježe vode. Dodati 1 kašiku meda i piti smjesu tokom cijelog dana. Dan 8: sok od 6 limuna pomiješan sa 6 čaša svježe vode. Dan 9: sok od 5 limuna pomiješan sa 5 čaša svježe vode. Dan 10: sok od 4 limuna pomiješan sa 4 čaše svježe vode. Dan 11: sok od 3 limuna pomiješan sa 3 čaše svježe vode. Dan 12: sok od 2 limuna pomiješan sa 2 čaše svježe vode. Dan 13: sok od 1 limuna pomiješan sa 1 čašom svježe vode. Dan 14: sok od 3 limuna pomiješan sa 10 čaša svježe vode. Dodati 1 kašiku meda i pijte mješavinu tokom cijelog dana. Ako vam je teško da pijete sve to odjednom, pijte koliko god možete, a ostatak ostavite za kasnije. Samo pazite da ga pijete najmanje sat prije obroka. Ova dijeta se ne preporučuje osobama sa gastrointestinalnim problemima. Limun dijeta je posebno efikasna u jesen ili proljeće, u vrijeme kada su našem tijelu potrebni dodatni vitamini i detoksikacija. Ako kombinujete limun dijetu sa niskim unosom kalorija dobićete još bolje rezultate! Jedite pet malih obroka ali zaista malih, nemojte se prejedati, nemojte jesti bilo kakve tjestenine, peciva ili bijeli hljeb. Zaboravite na gazirana pića, slatke sokove ili alkohol. Grickalice čips, flips, slatkiše i slično izbjegavajte.

Bio je bijesan na svoju ženu jer se on svakog dana MUČI na poslu dok ona sjedi kući. Kada je poslije 2 dana ugledao pozitivan test za trudnoću i shvatio da ne pripada njegovoj ženi, zakukao je od muke…

Svaki trud i napor uložen u neki posao, pa makar on bio i kućni posao čišćenja, spremanja i kuvanja, je vrijedan svake pohvale. Međutim, nekada to nije dovoljno i može dovesti da neko od ukućana bude nezadovoljan i da stvori sulude ideje. Ovom čovjeku je dosadilo da svakog dana ide na posao dok njegova supruga stalno ostaje kod kuće. Želio je da ona vidi kroz šta on prolazi i molio se za to svakog dana. “Dragi Bože, ja svakog dana radim 8 sati dok moja supruga ostaje stalno kod kuće. Želim da ona shvati kroz šta ja prolazim i molim te dozvoli nam da zamijenimo tijela samo na jedan dan!“. Bog je u svoj svojoj mudrosti odobrio čovjekovu želju i sljedećeg jutra se probudio kao žena. Ustao je, spremio je doručak, probudio djecu, obukao za školu, nahranio ih, spakovao im ručak, odvezao u školu, vratio kući, pokupio odjeću sa hemijskog čišćenja, uplatio depozit u banci, kupio namirnice, otišao kući, složio namirnice i platio račune. Očistio je kutiju za mačke i okupao pse. Tada je već bilo 1 popodne, požurio je da spremi krevete, oprao veš, očistio prašinu, očistio pod u kuhinji, požurio je u školu po djecu i posvađao se sa njima na putu do kuće.


Dao je kolačiće i mlijeko djeci i natjerao ih je da rade domaći zadatak. Zatim je peglao i gledao TV istovremeno. U 4 i 30 počeo je da ljušti krompir i da pere povrće za salatu, pohovao je krmenadle i kuvao je pasulj za večeru. Nakon večere očistio je kuhinju, oprao je sudove, složio je odjeću, okupao je djecu i uspavao ih. U 9 uveče je bio potpuno iscrpljen, iako nije završio sve kućne poslove. Njegova supruga, iliti suprug ga je čekao u krevetu gdje je bespogovorno očekivao da imaju odnose. Sljedećeg jutra se probudio, kleknuo pored kreveta i rekao: “Gospode, ne znam na šta sam mislio! Toliko sam pogriješio kada sam zavidio svojoj ženi, molim te, vrati me! Gospod u svojoj beskrajnoj mudrosti odgovori: “Sine moj, osjećam da si naučio svoju lekciju, i biću srećan da vratim sve kako je bilo. Samo moramo da sačekamo 9 mjeseci. Sinoć si ostao u drugom stanju.”

SUPER DESERT!!! PRE, PRE, PRE UKUSNO…A PRAVI SE ZA PAR MINUTA!!! RECEPT:

Okus – FANTAZIJA!!! Moji su naprosto poludjeli za ovom slasticom!!! Morate je probaati!! SASTOJCI: Super desert u čaši Super desert filovani keks (oreo ili neki drugi) 3 jaja 100 gr. seceraa u prahu 300 gr. krem sira 1 vanillin seceer 500 ml. vrhnja za slag 1 konzerva borovnica ili visanja malo rendane cokolade PRIPREMA: Ovo je trebalo pripremat u casama ili nekim posudicana, ja sam u kalup za torte pa nek svako sebi izvadi u casu ili posudicu. Priprema kreme Trebaju vam 4 posudice za mucenje. U jednoj posudici na pari izmutite zumanjke i secer u prahu. U drugoj posudi izmutite vrhnje za slag sa 4 kasike secera. U trecoj posudi izmutite cvrst snijeg od bjelanjakaa. U cetvrtoj posudi izmutite krem sir i vanillin secer… Kad su sve kremee spremne spojite ih…


U posudu sa krem sirom dodajte izmucene zumanjke i secer u prahu pa izmutite. Onda izmucenje bjelanjke pa ponovo sve izmutite da se sjedini. Na kraju izmucen slag. Sve fino sjedinite pa pocnitee sa punjenjem posudica ili casa. Vec sam napisala ja sam u kalup za torte pa nek svako sebi vadi koliko moze pojest. U kalup poredat red keksa namocenog u mlijekoo. Preko keksa stavit tanak sloj kreme. Preko kreme ponovo keks namocen u mlijeko. Preko keksa pola kreme. Preko kreme istresite borovnice iz konzerve. Preko borovnica ostatak kreme. Ukrasite rendanom cokoladom. Otavite u frizider tri, cetri sata da keks omeksa pa posluzite se. Prijatno!

MAKOVNJAČA CVIJET Tako dekorativna i fina… za sve makoljupce… prepoznajete li se??? RECEPT:

Tako dekorativna i finaa… za sve makoljupcee… prepoznajete li se??? SASTOJCI; Sastojci za tijesto: 500 g glatkog brašna 30 g svježeg kvasca 2,5 dl mlijeka 2 žumanjka 50 g otopljenog maslaca 100 g šećera 1 Vanilin šećer prstohvat soli Sastojci za nadjev: 400 g maka 140 g šećera 2 – 3 dl mlijeka 1 Vanilin šećer 2 bjelanjka Sastojcii za premazivanjee: 1 jaje


PRIPREMA: Tijesto Kvasac i žlicu šećera preliti s 1 dl toplog mlijeka, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta. Dignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima (i ostatkom mlijeka), umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta. Tijesto tanko razviti, premazati nadjevom i zarolati. Roladu spojiti u krug i oštrim nožem zarezati kao na fotografiji te odrezane kriške slagati koso. Ostaviti na toplom 20 minuta. Premazati umućenim jajetom i peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Nadjev od maka Mljeveni mak i šećer preliti vrućim mlijekom. Po želji, dodati malo ruma. U hladni nadjev umiiješati snijeg od 2 bjelanjka. Savjet: Količina sastojaka dovoljna je za dvije manje makovnjače ili jedna veća. Savjet broj 2: kriške se mogu i polegnuti.Prijatno!