petak, 16. ožujka 2018.

BRAZILSKA SLADOLED TORTA KOJU OBOŽAVAJU MILIONI LJUDI

SASTOJCI Karamel umak 200ml slatkog vrhnja 400ml nezaslađenog kondenziranog mlijeka 1 žlica maslaca 4 žlice šećera 4 žlice čokolade u prahu Ostalo 400 gr čokolješnjak napolitanki 2 l sladoleda od vanilije (može i bijela čokolada)


PRIPREMA Za karamel umak lagano izmiksajte slatko vrhnje, kondenzirano mlijeko, maslac, šećer i čokoladu u prahu. Stavite na laganu vatru i kuhajte nekih 30 minuta uz povremeno miješanje. Kuhajte dok vam se malo ne zgusne. Ostavite sa strane neka se prohladi. Za to vrijeme izmrvite čokolješnjak napolitanke. Sladoled izvadite iz friza neka vam malo opusti. Kalup za tortu ili vatrostalnu zdjelu ili neki drugi oblik po želji, obložite folijom. Na dno kalupa poslažite dvije trećine izmrvljenih keksića. Prelijte ih s dvije trećine karamel umaka. Sad posložite dvije trećine sladoleda. Poravnajte. Sladoled opet prekrijte preostalim keksima i prelijte ih karamelom. Na kraju sve prekrijte ostatkom sladoleda. Desert stavite u friz nekoliko sati ili najbolje preko noći. Prije posluživanja ga izvadite iz friza nekih 20 minuta, neka malo opusti. Prebacite na tanjur, skinite foliju i poslužite. Ako sve ne pojedete odjednom, samo ga vratite u friz. Ovo je idealan desert za ljeto i ove paklene vrućine.

Što će se dogoditi ako svake večeri prespavate u sobi s ovakvim LIMUNOM kraj glave?

Kada govorimo o zdravoj hrani, prva asocijacija uglavnom će nam biti limun. Koristi koje imamo od ovog citrusa su mnogostruke. Počnimo samo od toga što sam miris ove voćke čini da se osjećamo svježe i čisto – to nije bez razloga, jer je limun prirodni antiseptik, a njegov sok je sjajan u čišćenju i najtvrdokornijih mrlja. Uz to, poznato je da sam miris limuna poboljšava raspoloženje ljudima koji pate od anksioznosti i depresije. Ako želite vidjeti kako jedan običan limun može izvesti pravu magiju, isprobajte sljedeći trik: Svaku večer pred spavanje rasjecite limun na 4 dijela, malo ga posolite i stavite na tanjurić ili u zdjelicu koju ćete ostaviti na noćnom ormariću.


Evo što će se dogoditi: Soba će vam mirisati izvanredno, ljepše nego od umjetnih osvježivača zraka koji su pritom i puni kemikalija. Lakše ćete disati. Ako patite od astme, imate prehladu ili patite od alergije, prava stvar za vas je udisanje zraka ispunjenog mirisom limuna Normalizirati će vam se krvni tlak. Limun će odbijati od vas komarce i ostale insekte. Probudit ćete se bistrih misli i bez promuklog grla. Bit ćete osvježeni. Sva pospanost nestat će kada udahnete svježi miris limuna. Djeluje bolje od bilo kakve kave, provjereno!

MAJKA UPALILA MOBITEL SVOG POKOJNOG SINA – KAD JE VIDJELA OVO, SAZNALA JE UŽASNU ISTINU!

Ejmi Brigs je majka koja je zaista mogla biti ponosna na svog 16-godišnjeg sina, Daniela, inteligentnog i pažljivog momka koji je vrijem volio provoditi u pronalaženju životinja u šumi, a slobodno vrijeme koristio je za pomaganje komšijama. Imao je velike snove i planove.. Nažalost, njen sin je sebi oduzeo život… Iz nekog razloga, Daniel nije odgovarao svojim vršnjacima u školi, pa su ga maltretirali iz dana u dan. Iako je na prvu djelovalo kao da je riječ o verbalnom nasilju, vremenom su se stvari pogoršale i poprimile dramatičan preokret… ne samo da su ismijavali 16-godišnjeg tinejdžera, nego su ga i gađali smećem, tukli i ponižavali…


Roditelji su zvali školu više puta, dolazili i intervenisali, ali se situacija nije poboljšala. Kap koja je prelila čašu bila je tekstualna poruka koju je Daniel primio na svom mobilnom telefonu.. Roditelji nisu za to znali, a kad je majka uzela mobilni telefon od svog pokojnog sina, pročitala je užasnu poruku… glasila je “učini uslugu svijetu i ubij se.” Daniel nije mogao više podnijeti pritisak i izvršio je samoubistvo. SMS koji je Daniel primio na svoj telefonski broj, njegovoj majci je pokazao samo djelić okrutnog ponašanja koje je njen sin trpio, ali i koliko se borio da to od svih sakrije. Ako znate da je neko žrtva nasilja, a ne preduzimate ništa povodom toga, jednako ste krivi kao i zlostavljači!, rekla je njegova majka kroz suze..

JA I MOJA FRENDICA PLANIAMO DA OPLJAČKAMO JEDNU BUDALU...

Ja i moja frendica planiramo da opljackamo jednog budaluu… koja ima toliko para da ne zna sta ce sa njima…fora je u tome sto je on toliko glup da nam je pre stalno dopunjavao kredit, ali nas nikad nije video…trenutno smisljamo kako cemo to da izvedemo i mislimo da cemo uspet…stvarno smo zloceste pored toga seksi izgledamo i imamo predobre guzove. 3:) Ispovest: Na današnji dan smo rođeni devojka i ja i pritom živimo zajedno. Jutros se ona u 6 sprema za posao, ja spavam…


Odjednom osetim da me drma i zove i kaže:”VIDIII !” Ja pokušavam da otvorim oči i vidim samo neki štapić a ona kez od uveta do uveta i kaže “Pozitivan je, srećan ti rođendan” i trese se od sreće Ljudi moji najlepši rođendanski poklon IKADA!!!

RUČAK ZA PRSTE POLIZAT A SA BELIM MESOM SE NEMOŽE POGRIJEŠITI

Sastojci: 2 filea pileceg belog mesa 2oo gr kackavalja 300 gr suvog vrata 1 kom pavlaka 2 kom jaja 3 cena belog luka 5 kasika senfa Priprema:


Snicle izlupati i vrlo malo posoliti, poredjati u podmazan vatrostalni ili djuvec pleh. Premazati senfom i dobro izgnjecenim belim lukom. Prekoo senfa narendati kackavaalj. Poredjati suvi vrat, opet premazati senfom, sada poredjati kackavalj u listicima. Izmutiti jaja i pavlaku i preliti preko kackavalja. Bajadaru peci 30 min na 200°. Ostaviti da se ohladi i seci kao bajaderu. Ako ne mozete cekati da se ohladi secite na kocke i sluzite uz salatu…

Kinder Pinguinić! Originalan recept je potekao od jedne tete iz Slovenije

Prvi puta sam kušalaa (a potom i pravila) ovaj kolač kada mi je bilo 11-12 godina. Originalan recept je potekao od jedne tete iz Slovenije… proširio se u obitelji B. i stigao u moje ruke. Puno sam puta “falšala” dok nisaam dobilaa “onoo nešto” i skroz ga izmijenila i složila kolač po svom guštu. E, sad sam zadovoljnaa! SASTOJCI: KORE -10 svježih jaja -200 g šećera -2 paketića vanilin šećera -5 žlica baby griza (pšenična krupica) -5 žlica brašna -5 žlica gorkog kakaa -5 žlicaa bagremovog meda 1 žličica praška za pecivo prstohvat soli 50 ml mlijeka 270 ml ulja FIL 700 ml slatkog vrhnja 1 paketić želatine 50 ml mlijeka 2-3 žlice bagremovog meda pola žličice arome vanilije (radila sam domaću, sa mahunama vanilije u votki) 1. glazura (za fil) 120 g čokolade za kuhanje 70 g maslaca 1 žlica vode 2. glazura (na kolaču) 220 g čokolade za kuhanje 100 g maslaca 3 žlice ulja 1 žlica vode 1 žličica meda


PRIPREMA: Za biskvit istucite 5 jaja i 5 žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom…. tucite nekoliko minuta najjačom brzinom dok masa ne postane kremasta i gusta. Prosijati brašno, prašak, kakao i dodati griz. Umiješati ih drvenom kuhačom naizmjenično sa mlijekom i uljem, zadnje umiješati snijeg od bjelanaca. Pufnasto. Uliti u 2 lima za pečenje (veći, četvrtasti) obložene pek papirom. Peći zajedno u pećnici s ventilatorom na temperaturi od 165 stupnjeva oko 12-13 minuta. Izvaaditi i pustiti da se hlade…. pokrivene čistim kuhinjskim krpamaa.. Pripremiti 1. glazuru – sve sastojke istopiti (nikako zakuhati) na parnoj kupelji (tj. na pari) uz stalno miješanje. Staviti na stranu neka se malkice ohladi i u posudu za miksanje uliti dobro rashlađeno slatko vrhnje, izmiksati u šlag, dodati pripremljenu želatinu, mlijeko, med i vanilin esenciju. Pola kreme premazati po prvom biskvitu. Glazuru ohlađenu do sobne temperature lagano pokapati po kremi i pažljivo premazati dugim, tankim nožem. Staviti u hladnjak da očvrsne. U međuvremenu pripremiti 2. glazuru – na isti način kao i prvu! Bitno je da smjesa ne zakuha, već se lagano istope i prožmu svi sastojci uz stalno miješanje – uspjeh zagarantiran. Najbolje na pari. Ili u MW. Kada primijetite da je glazura na kremi očvrsnula, izvadite kolač iz hladnjaka i žlicu po žlicu kreme lagano stavljajte na kolač. Zagladite oštrim, dugim, tankim nožem. Da bude skroz ujednačeno – nož uronite u vruću vodu, otresite višak vode i zagladite kremu. Drugi biskvit izvadite iz lima za pečenje i preokrenite na kolač (na brzinu!). Pažljivo odlijepite pek papir i prelijte čokoladnom glazurom. Zagladite glazuru istim nožem kao i do sada. Kolač rashladite i režite opet istim nožem – umočenim u vruću vodu.

Da li ste RAK u horoskopu ? Evo dokaza da je to najbolji znak

Ako ste rođeeni između 21. juna i 22. jula, uspjeli ste! Liječnici su rekli da je tada rođeni najbolji znak! Želite znati zašto? Rak je znak vode, rakovi su poznati po tome što su duboko instinktivni i sentimentalni. Unatoč tome, teško ih je upoznati, nakon što to učinite, nikad se nećete okrenuti. Rak je jedan od najbogatijih znakova. Zapravo, oni koji su rođeni pod ovim znakom imaju čudesnu sposobnost slušati suosjećajno svakoga tko je u nevolji. Akoo imate poteškoće u vezi ili se suočavate s izazovnom odlukom koju morate napraviti, prijatelj rak bit će savršen za pozivanje. Oni su strpljivi i pažljivi. Možete se osloniti na njih da budu tamo za vas i da vam pomognu sa svime što vam je potrebno. Oni koji pripadaju ovom znaku imaju nevjerojatnu majčinsku narav i oni često brinu o drugim ljudima više nego što brinu o sebi. Otići će na put da stave svoje prijatelje i obiteljske emocionalne potrebe, prije svoje vlastite.


Iako su rakovi dobri u rješavanju problema i emocija drugih ljudi, oni nisu tako dobri u rješavanju svojih problema. Strahovito su emocionalni, ali na neki način, to uopće nije iritantno, osim kada se neumorno. Ali kada je rak prema vama temperamentan, to je njihov način izlaganja svoje suosjećanja i otvaranja vama. Rakovi su možda najpouzdanija skupina ljudi s kojima biste se ikad sreli. Mogu imati promjene raspoloženja, ali njihova pouzdanost je uvijek stabilnaa… Skoro su uvijek na vrijeme za bilo što, a ako nisu na vrijeme, rano su. Varanje nikada nije zabrinjavanje kada se zabavljate ili udajete za raka, oni vrednuju povjerenje i vjerodostojnost nad svima, a oni to očejuju i od vaas… Rakovi će vas uvijek najprije staviti, i nikada vas neće smatrati zdravo za gotovo. Razlikuju se od bilo kojeeg drugog znaka zodijaka jer koriste emocije kako bi se povezali s osobama koje susreću…

CHAPATI TIJESTO – Slično lepinici,a mnogo ukusno i mekano – OVO MORATE NAPRAVITI !!!

Malo drugačije tijesto koje ima savršen ukus.Dosta ima sličnosti sa lepinicom,ali ima mnogo dobar ukus. Napravite kao sendvič,namažite kajmakom,domaćim sirom ili nečim po želji. POTREBNO VAM JE: 250 gr brašna mala kašika praška za pecivo 1 mala kašika soli do 200 ml vode 2 kašike maslivonog ulja


PRIPREMA: U posudu dodati brašno,vodu i ostale sastojke pa zamijesiti tijesto. Tijesto umotati u provodnu foliju (kesicu) i ostaviti da stoji odp sat vremena. Tijesto podijelite na 6-7 loptica. Na pobrašnjenoj podlozi razvijte loptice i pecite na ulju u tavi. Nakon što se počnu pojavljivati mjehurići (slika),okrenite tijesto sa druge strane i pecite još malo. Vadite ih u tanjir i prekrijte čistom krpom. Poslužite tople.

KRADEM STRUJU OD KOMŠIJA VEĆ 7 GODINA...

Kradem struju od komšija već 7 godina. Moj komšija za to nema pojma, ali mi se često žali kako mu dolazi ogroman račun za struju… hahahahha…. evo sad je zima i uključio sam dve grejalice koje nikada ne gasim. Ponekad mi ga je tako žao da čak jednu grejalicu smanjim na dvojku, a kad me ne pozdravi u prolazu ja uključim sve moguće aparate po kući. Danas samo mi pametni i mudri imamo.


Ispovest2: Vraćam se sa faksa, a autobus kasni. Izrevoltirani putnici, samo što ne puknu od bjesa. U svom tom metežu, djevojka (koja je sjedila iza mene,na samom kraju autobusa) pokušava da iznese svoj kofer između sjedišta, ali joj ne uspjeva. Ustajem, prilazim joj i sa smješkom kažem:,,Dopusti meni”. I prnesem kofer sve do vrata. Pri povratku do sjedišta čujem glas ,,Kakav kavaljer”…..u tom trenutku osjećaj je bio nevjerovatan…mislim da sam imao snage da trčim uporedno s’ tim autobusom……

PILA JE VODU S LIMUNOM I PERŠUNOM 5 DANA....EVO ŠTA JOJ SE DOGODILO

Peršin je jedan od najpopularnijih začina u svijetu, a kao biljka koja ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva jedan je od sastojaka ovog soka Svježi sok od peršina ima svojstva koja pomažu protoku kisika u organizmu i pomažu za normalno funkcionisanje nadbubrežne žlijezde i štitnjače, Peršin je odličan i u borbi protiv kamenca u bubrezima, a efikasan je protiv bolova povezanih s očima.


Ipak, treba biti oprezan jer se ne smiju uzimati prevelike količine svježeg soka od peršina jer može prouzrokovati smetnje živčanog sistema. Ali je zato od velike koristi, ako se uzima pomiješan s drugim sokovima. Posebno i kod gubitka kilograma. Ako želite izgubiti 3 kilograma u pet dana, pijte ovaj sok pripremljen od manjeg stručka neprskanog peršina, 2-3 dl vode i jednog limuna. Iscijedite limunov sok u blender, dodajte neprskani i oprani peršin te vodu. Sok pijte ujutro natašte pet dana, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od deset dana.

GOTOV ZA SAMO 10 MINUTA: BRZI KOLAČ SA KEKSOM I PUDINGOM

Ovo je nešto lagano, toliko jednostavno, (pogotovo za dame koje ne barataju iskustvom izrade kolača, a i vremenom), a tako čokoladno-kremasto… Sastojci: 1,5 l mlijeka 10 dag čokolade za kuhanje 4 pudinga okusa čokolade 8 žlica šećera 30 dg petit keksa 2 vanilin šećera


Priprema: U 3 dl mlijeka izmiješati pudinge i ukuhati u ostatak mlijeka (1,2 l), sa šećerom i vanilin šećerom. U skuhani puding dodati razlomljenu čokoladu i miješati dok se ne istopi. U drugoj posudi razlomiti petit kekse i preliti skuhanim pudingom. Sve dobro sjediniti i sipati u kalup po želji (obložiti ga prijanjajućom ili alu folijom). Dobro rashađen kolač okrenuti na tacnu i ukrasiti po želji – čokoladom, šlagom…

DJEVOJKA JE NEKAKO SAZNALA DA JE VARAM ALI MI NIJE HTJELA ODMA REĆI

Djevojka je nekako saznala da je varam ali mi nije odma htjela reci. Kada sam izrazio zelju da se potucamo za uskrs ,ona je ustala i sve snage uradila me medjunozje.


Poceo sam se gusiti od bolova a kaze da mi je faca cak bila poplavila