utorak, 13. ožujka 2018.

OVA TORTA JE POSTALA PRAVI HIT...SVI SU MI TRAŽILI RECEPT

Ova torta je postala apsolutni hit, svi su mi tražili recept Sastojci 1 l mlijeka 2 pudinga od vanilije 250 gr šećera 3 vanilijin šećera 1 čokolade za kuhanje 200 gr mljevenih lješnjaka


200 gr kokosa 200 gr mljevenog keksa 1 kutija petit keksa 2 šlag pjene 250 gr margarina Priprema Puding razmutiti s malo mlijeka, a preostalo mlijeko staviti sa šećerom da prokuha pa mu dodati razmućeni puding. Kuhati dok se ne zgusne. Kad se fil ohladi dodati mu vanilijin šećer i margarin, pa podijeliti smjesu na 3 jednaka dijela. U prvi dio dodati istopljenu čokoladu i lješnjake, u drugi kokos, a u treći mljeveni keks. Slagati red keksa- fil sa čokoladom i lješnjacima, red keksa- fil sa keksom, red keksa- fil sa kokosom, red keksa- šlag ( cijeli tortu ukrasiti)..

GRČKI PLAZMA KOLAČ...Lagan, sočan, kremast

Sastojci Kora: 6 jaja 6 kašika šećera 6 kašika brašna 2 kašike kakaoa 1 dl ulja 1 prašak za pecivo 3 dl čokoladnog mlijeka Fil: 200 gr šećera u prahu 2,5 dl slatke pavlake 300 gr mljevenog keksa ( PLAZMA) 4 dl kisele pavlake Dekoracija: 2,5-3 dl slatke pavlake


Priprema Umutiti jaja sa šećerom u pijenastu smjesu. Potom dodati ulje, te lagano umješati brašno, kakao i prašak za pecivo. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smijesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Pečenu koru preliti hladnim čokoladnim mlijekom. Umutiti slatku pavlaku, zatim dodati šećer u prahu, kiselu pavlaku i mljeveni keks pa sve sjediniti. Preko ohlađene kore sipati fil i poravnati. Slatku pavlaku umutiti u šlag i premazati kolač. Dekorisati po želji.

BABY GRIZ KOLAČ BEZ PEČENJA A GOTOV ZA 20 MINUTA

Sastojci 1l mlijeka 8 žlica griza 2 vanilin šećera 100g šećera 1 vrećica puding vanilija 1 vrečica puding čokolada 1-2 šlaga Priprema Staviti kuhati liru mlijeka , dodati šećer i vanilin šećer i griz! Kad se griz skuha izliti u neku dublju pravokutnu tepsiju i izravnati. Pustiti da se ohladi. Skuhati puding od vanilije i preliti preko griza pa poravnati. Skuhati puding od čokolade i preliti preko pudinga od vanilije i poravnati.


Istuči čvrsti šlag i premazati preko kolača. Kolač staviti u frižider na sat vremena da se ohladi. Dobar tek!!! Posluživanje Možete kombinirati i sa voćem! Umjesto pudinga na griz možete poslagati voće sviježe sezonsko ili iz kompota! ako radite s voćem iz kompota onda tekućinu od kompota zagrijete i dodate želatinu ili gustin pa prelite preko voća!

5 dana se nisam vidjela sa ljubavnikom jer je moj muž došao na godišnji odmor… nije bilo načina da se iskradem. Prosto sam gorjela od želje da ...

5 dana se nisam vidjela sa ljubavnikom jer je moj muž došao na godišnji odmor… nije bilo načina da se iskradem. Prosto sam gorjela od želje da provedem barem par sati u zagrlaju mog ljubavnika i danas sam slagala muža da sam bolesna i da moram kod ginekologa. Idealan plan, ali moj muž mi je rekao da će on da me vozi i da ne idem autobusom do grada :(… Nisam znala šta da radim i poslala sam poruku ljubavniku, a on mi je rekao da prije nego krenemo u auspuh automobila uguram krompir ili nešto slično… Nisam znala kako će mi pomoći, ali uradila sam to, a samo par minuta nakon što smo krenuli auto se zapušilo, dim na sve strane… tako da sam ipak išla autobusom i uspjela sam da provedem dan sa ljubavnikom.


Međutim, kada sam se vratila kući moj muž me dočekao sav tužan, skoro da je proplakao… Auto mu je kako kaže uništeno… crko motor ili tako nešto. Jeste šteta, obzirom da je auto nov, prošle godine smo ga uzeli iz salona… ali mene baš to mnogo i ne pogađa, kako da kažem ne bolujem za tim materijalnim stvarima, više volim “druge” nematerijalne stvari, mnogo više me čine sretnom... kao recimo par sati koje sam danas provela sa muškarcem kojeg prosto obožavam. Da nemam djece sad bih istog trenutka ostavila i muža i svo njegovo bogatstvo koje ima, ali na žalost tu su djeca pogotovo što su sada u osjetljivoj fazi života… pubertetu 🙁

IMAMO VELIKU KUĆU, DJECA SE RAZIŠLA PO SVIJETU I ODLUČILI SMO DA IZDAMO JEDAN SPRAT. DOSELILA SE...

Imamo veliku kuću, djeca se razišla po svijetu i odlučili smo da izdamo jedan sprat. Doselila se jedna mlada “studentica” bar se tako predstavljala. Gledala sam je kao moju kćerku, kada nešto skuham, odnesem i njoj, pozivala je na kafu i čaj, baš mi je nekako prirasla k srcu. Možda zato jer je govorila da se sama školuje, da je siroče, odraslo sa babaom, koja je nedavno preminula. Neki dan sam se vratila sa pijace, a ona sjedi na stepeništu u lepršavoj haljini, ono sve se vidi i puši cigaretu.


Priđem joj i onako majčinski je pitam šta to radiš tako obučena i upirm prstom u njenu “m...”, a ona mi onako mrtva ozbiljna odgovori HLADIM PRIZNANICU ZA IDUĆA 3 MJESECA KIRIJE… Hladan znoj me obli, ne mogu da vjerujem šta čujem, tako stojim nepomično, ćutim, mislim možda lupeta gluposti kad moj muž do pasa goli slazi sa njenog sprata. Evo od tada živi sa njom na spratu, ostavio me, okrenuo se njoj mlađoj. Znam da će ga mala čim ga iskoristi ostaviti i da će se vratiti meni, ali sramota koju proživljavam se nikada neče moći izbrisati i zaboraviti.

KRASNA KOKOS BAJADERA: Jednostavna za napraviti, jako dekorativna i ukusna i još bez pečenja! PROČITAJ RECEPT NA:

Sastojci: 300 g šećeeera 200 ml vode 250 g margarina 300 g mlevenog keksa 100 g kokosa glazura 100 g bele čokoladee 3 kaš ulja


Priprema: Šećer i vodu stavite u šerpicu i kad provri kuvajte još 3-4 minuta. Dodajte margarin i mešajte da se rastopi. Zatim dodajte mleveni keks i kokos i sve dobro umešajte Smjeesu izlijte u pleh obložen folijom i ostavite da se stegne. Od polovine ove smese možetee napraviti kuglice i uvaljati ih u keks npr. Otopite na pari čokoladu sa uljem i prelijte bajaderu, pa kad se stegne isecite na štanglice. Bajaderu možete preliti i belim fondanom napravljenim od prah šećera i malo vode. Kalup u kome sam ja razlila smesu je bio mali jer sam radila 1/3 mere (toliko mi je trebalo za tu priliku i on je dim. 15×10. Znači, za celu meru puta tri ;), otprilike 45×30 ili nešto slično neće napraviti bitniju razliku u visini.,,

Puding kocke RECEPT:

ko voli pudiing nek izvoli..vanilija i čokolada… Sastojciii: biskvit 6 jaja 6 žl šećeraa 5 žl brašna 1 žl kakaa 1 dcl mljeka fil 1 8 dcl mljeka 2 pudinga od vanilije 2 žl brašna 5 žl šećera 125 gr margarina


fil 2 8 dcl mljeka 2 pudinga od čokolade 2 žl brašna 5 žl šećera 125 gr margarina potrebno 1/2 l slatkog vrhnja Pripremaa: 1. umutiti sve sastojke za biskvit osim mljeka i staviti u pećnicu kada je gotovo preliti sa jednim decom toplog mljeka 2. puding razmutiti sa brašnom i malo mljeka te zakuhati u ostalo kipuće mljeko i u ohlađeni puding dodati margarin isto to ponoviti i sa pudingom od čokolade 3. na kraju staviti na kolač šlag pjenu Posluživanje kolač treba dobro ohladiti.

KOLAČ OD JABUKA: LAGAN I KREMAST, GOTOV ZA TREN (NEMA PEČENJA) RECEPT:

Sastojci: 5 kom jabuuuka (Zlatni delišes), 1.5 l vode, 3 vrećice pudinga od vanilije (u prahu), 9 žlica šećera, cca 200 g petit keksa Za ukrasiti: 250 ml mlijeka, 2 vrećice šlaga u prahu


Pripremaa: 1. Jabuke oguliti i narezati na veće komade, staviti kuhati u 1.5 litru hladne vode (u koju smo dodali 9 žlica šećera). Kad zakuha, kuhati dok jabuka ne omekša (kad probodete s pinjurom (vilicom) da se raspadne). Šupljom žlicom izvaditi i jabuke sa strane u posudu i izgnječiti. 2. U malo vode (par žlica) razmutite puding u prahu i dodajte u vodu u kojoj se kuhala jabuka. Kuhajte mješajući par minuta dok se ne zgusne. 3. U kuhanii puding dodati izgnječenu jabuku i sjediniti. 4. Na dno lima za pečenje poslagati jedan red petit keksa. Preliti vrućim pudingom i jabukom…. 5. Kaada se ohladi, ukraasiti šlagom i posuti čokoladnim mrvicama/kakaom/ribanom čokoladom….

STIŽE NAM DRUGO STANJE: Donosimo prognozu vremena za narednih nekoliko dana! Evo šta nas očekuje! PROČITAJ VIŠE NA:

Na planinama susnježica i snijeg. Poslijepodne postupan prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetaar slab do umjeren zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 1 i 5, na jugu do 7, a najviša dnevna temperatura zraka do 13 stupnjeva. Sutra u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u južnim i jugozapadnim djelovima može pasti i malo kišee. ..


Vjetar slab jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 0 i 5, na jugu do 7, a najviša dnevna temperatura zraka do 15 stupnjeva. U subotu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnoost. U južnim i jugozapadnim djelovima mjestimično slaba kiša. Jutarnja temperatura zraka između 1 i 6, na jugu do 8, a najviša dnevna temperatura do 17 stupnjevaa. U nedjelju umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U južnim i jugozapadnim djelovima s kišom. Jutarnja temperatura zraka između 2 i 8, na jugu do 10, a najviša dnevna temperatura zrakaa do 20 stupnjeva…

Dnevni horoskop za 13. mart 2018…PROCITAJ VISE NA:

I ako ne bude u znaku ljubavi, biće u znaku divno provedenog vremena sa veoma dragim ljudima, bićete presrećni spoznajom da nekome toliko značite i da je nekom tako lepo sa vama, da je usrećujete i budite želju da baš sa vama provodi sate. Stvarajte pozitivnu atmosferu oko sebe i budite srdačni, jer tako možete veoma povoljno da utičete na situaciju na svom ljubavnom polju i promenite sve u vašu korist, piše današnji dnevnii horoskop. Ovan: PoSAO Suočavate se sa različitim problemima u odnosu sa saradnicima, stoga nemojte očekivati previše razumevanja ili tolerancije. Važno je da odredite pravilnu granicu između pristojnog ponašanja i poslovnih ustupaka koje želite da učinite. LJUBAV Partner deluje pomalo ćudljivo i izražava izvesnu sumnju u vašu priču, razmislite koliko ste zaista odgovorni za sadašnju situaciju u kojoj se nalazite. ZDRAVLJE Prijaće vam kreativna izolacija i više sati zdravog sna. Bik: POSAO


Važno je da sačuvate poslovnu poziciju, stoga nemojte štedeti svoju energiju ili vreme. Vaš poslovni upeh ne predstavlja vrhunac, ali istovremeno ni vaši saradnici ne mogu da se pohvale značajnim rezultatimaa… LJUBAV Imate utisak da nepravedno trpite zbog nečijeg samovoljnog ponašanja ili ćudljivosti. Neko ne ispunjava Vaša emotivna očekivanja, a vi biste želeli to da promenite. ZDRAVLJE Posvetite pažnju vedrim temema i sadržajima, potrebno vam je psihološko olakšanje. Blizanci POSAO Obratite pažnjuu na različite poslovne događaje, važno je da se zateknete u pravom trenutku i na dobrom mestu. Vaš uspeh proističe iz sposobnosti da indirektno nametnete svojee mišljenje pred bližom okolinom…. LJUBAV Stalo vaam je da privučete nečiju emotivnu pažnju ili interesovanje. Umete da osmislite dobru ljubavnu strategiju u različitim situacijama, ne odustajete lako od onoga što želite. ZDRAVLJE Nalazite se u sjajnoj psiho-fizičkoj formii…

IDEM JA KUĆI IZ GRADA. MRAČNA ULICA. ODJEDNOM VIDIM ČOVJEKA IZA MENE….

Ideem ja kući iz grada. Mračna ulica. Odjednom vidim čoveka iza mene i kaže ejj . Pogledam vidim ima nešto u ruci. Ja požurim, on žuri, ja trčiim on trči. Tek kad sam došla ispred zgradee, on me sustigao. Imao je novčanik moj u ruci.


Video je kad mi je ispao i pokušavao da mi vraati. Prvo smo se 10 minuta smejali pa tek pričali. Ovo smo meni može da se desi…

U FRIŽIDER JE STAVILA KORU OD BANANA: Riješila je problem koji je mučio cijeli život! SAZNAJTE SVE NA:

Za mnooge ljude glavobolja je poteškoća sa kojom se bore svakodnevno. Iako za ovu boljku postoje brojni lijekovi, ipaak postoji jedan jednostavan, a koji imate kod kuće. Potrebna vam je samo jedna banana, a prenosimo iskustvo jedne očajne žene: “Osjetila sam jaku glavobolju koja me po ko zna koji put probudila i nisam htjela da pijem još jedan lijek koji neće daati rezultat, veeć će mi samo iritirati žeeludac…


Sjetila sam se savjeta komšinice da probam jedan trik sa bananom. Pojela sam cijelu bananu, a koru nisam bacala već sam je ostavila u frižideru da se ohladi. Petnaestak minuta kasnije izvadila sam koru, legla u krevet i udobno se smjestila dok mi je kora hladilaa čelooo. Ojetila sam malo pojačanje osjećaja i pulsiranje koje je polako usporavalo. Nedugo zatim, toliko me je ovaj postupak opustio da je glava prestala da me boli i ja sam zaspalaa. Probajte obavezno ako imate problema sa glavoboljom”, ispričala je ona.

KRAFINI – KROASAN MAFINI PROČITAJ RECEPT NA:

Potrebno je: 140 ml vode 7 gr suvog kvasca 50 gr šećera 50 gr istopljenog putera 1/2 kašičica soli 300 gr brašna 150 gr omekšalog putera


Pripremaa: U mlaku vodu staviti suvi kvasac i 50 gr šećera. Da stane 5 minuta pa dodati, so, 50 gr istopljena putera i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi. Testo kad nadodje, podeliti na 6 delova, oblikovati loptice pokriti providnom folijom i da stanu 15 minuta. Uzeti 1 lopticu testa i blago posuti brašnom oklagijom razvaljati veličine 25 x 50 cm. Razvaljano testo je tanko kao providno. Testo prstima premazati sa 25 gr omekšala putera ( od ukupno 150 gr), i uviti u rolnicu. Rolnicu uzduž prerezati na pola i svaku polovinu uviti u puđ rezana strana da je okoloo. Staviti u kalup za mafine. Tako uraditi sa svim lopticama testa. Izadje 12 krafina. Ostaviti da stanu 60 minuta i peći na 180 stepeni 25 minuta. Pečene posuti šećerom u prahu.,

U BRAKU SMO A NE SMIJEMO IMAT DJECU… PROČITAJ VIŠE NA:

U braaku smooo a ne smijemo imat djecu jer imam tumor na mozgu. To je jako opasno po moj život… Nakon nekog vremenaa odlučila sam krenut na terapije i saznam da sam trudna. On ne zna. Odlučila sam odbit terapije i rodit dijete. Doktor je rekao da ako rodim su 90% šanse da ću umrijet.


Mnogo me voli i mnogo ga volim. To smo dokazali svima. Mnogo prepreka smo imali kroz vezu a sad ova jedna u braku. Nemam druge šanse, rodit ću. Imat će bar dio mene. Ako preživim nakon poroda, pokušat ću da se borim. Nadaam se da ću imat jaku snaagu

AKO ŽELITE DA PROMIJENITE KERAMIČKE PLOČICE, VIŠE IH NE MORATE RAZBIJATI! TRIK KAKO DA IZGLEDAJU STARE PLOČICE POTPUNO… PROČITAJ VIŠE NA:

Daa li ste nekada poželjeli da se riješite starih pločica jer su se pojavile neke modernije, ali znate i to da je proces postavljanja novih pločica veoma dug i pri tome ćete ponovo moraati potrošiti mnogo novca!? Kada malo bolje razmislimo to nam nije nikakvo rješenje… Ono što svima namaa treba jeste da promijenimo izgled pločica , ali tako što ćemo ih obojitii… Uklanjanje starih pločica iz kuhinje ili kupatila nije nimalo lak ni jednostavan posao. Trebate znati da u ti danima možda prostorije neće biti u funkciji, po cijeloj kući će se širitii nered, a i morate platiti majsorima da vam to urade. Svi navedeni razlozi sprečavaju ljude da se odluče na promijene pločica sve dok ne dođe do njenog uništavanja. Kod nekih pločice se ne mijenjaju 20 i više godina. Ako se odlučiti na farbanje pločica, to nije ništa drugačije nego bojenje i ostale vrste namještaja. Ukoliko ste nekada to i radili, znate da nije mnogo komplikovano.


Potreban materijal: boja pa željii.. kist mali valjak Prvi i daleko najbitniji korak u bojenju pločica jeste da nanesete boju za pločice i pustite ga da se osuši oko 24 sata. Ovo nikako ne biste trebali da zaboravitee!

MLADI SE PAR PRESELIO U NOVU KUĆU. UJUTRO, DOK SU DORUČKOVALI, ŽENA UGLEDA SUSJEDU KAKO VANI VJEŠA RUBLJE NA KONOPAC ZA SUŠENJE SAZNAJTE SVE NA:

Mlaadi se par preselio u novu kuću. Ujutro, dok su doručkovali, žena ugleda susjedu kako vani vješa rublje na konopac za sušenje. „Nije joj baš čisto to rublje,” kaže. „Ne zna kakoo se pere rublje, a možda joj treba i bolji prašak.” Muž skrene pogled, ne rekavši ništa. Svaki put kada je njena susjeda sušila rublje, mlada je žena imala isti komentar…


Mjesec dana poslije, ženaa se iznenadi kada je ugledala divno čisto rublje na konopcu i reče svom mužu: „Pogledaj, napokon je naučila kako treba oprati rublje. Pitam se tko ju je naaučioo?” Muž odgovoori: „Jaa sam jutros ustao ranije pa sam oprao prozore.” Takoo je i u životu. Ono što vidimoo dok promatramo drugee, ovisi o čistoći prozora kroz koji gleedamo.

Svekrvino oko RECEPT:

SASTOJCI: -20 komada Suhih smokvi -40 Cijeliih ljesnjaka -50 ml Vode -1/2 Cokolade za kuhanje -150 g Maslaca -200g Secera -200 g Mljeveniih oraha -200g Mljeevene plazme PRIPREMA: Suhee smokve potopiti u mlakoj vodi da se opuste. Poslje 30 min ocijediti i odstraniti peteljke… Puniti smokve sa ljesnjacima. U svaku smokvu po dva ljesnjaka.


Sada pripremamo fil, koji se oblikuje u oklop za smokve. Maslac i cokoladu rastopiti zajednoo sa secerom i vodom. Na kraju dodati mljevene orahe i plazmu. Masu trebate moci u rukama oblikovati, ako vam se cini suvise tecno dodati jos plazme. U ruci rasporeediti dovoljno pripremljenog fila za oklop, polozit na to smokvu, i formirati lopticu tako da cijelu smokvu prekriva fil. Na kraju uvaljati u mljevenu plazmu ili orahee.. Sada su loptice spremne na hladjenje: U origiinalnom receptu idu u frizider, medjutim ja ih stavim u zamrzivac najmanje 4 sata, i tako dobijem dovoljnu cvrstocu za lijep presjek tj oko POSLUZIVANJE; Mozete ostaviti u zamrzivacu i vaditi po potrebi, sto je jako prakticno. Odmrznuto je za 10 tak min. ako ne volite suhe smokve bez brige, u ovoj kombinaciji ih svako voli u drugim receptima sam nalazila da se uvaljaju u kokos, pa i vi mozete promijenuti to po zelji..Prijatnoo vam i uzivajteee!!!