srijeda, 2. studenoga 2016.

Pirijan - Starinsko Jelo

Pirijan - Starinsko Jelo

Sastojci:
12 srednjih krompira (625 g)
1 veca mrkva (80 g)
1 luk (70 g)
250 g rize
700 ml supe u kojoj ce se kuhati piletina
2-3 pileca bataka,ili drugo pilece meso
biber
vegeta
mljevena,crvena paprika
150 g tecnog vrhnja
2 paradajza (po želji)

Priprema:
Staviti pilece meso u vecu serpu, naliti sa vodom, dodati malo soli,mljevenu crvenu papriku  i staviti na stednjak da se kuha oko 30-tak minuta.
Utom dok se piletina kuha pripremiti sve ostale sastojke, rizu oprati i staviti u vodu da odstoji, krompir isjeci na cetvrtine, luk na sitnije, mrkvu na kocke, ili po zelji.
U vatrostalnu posudu, ili tepsiju staviti rizu, krompir, luk, pa naliti sa onih 700 ml tekucine,tecnocsti u kojoj se kuhala piletina,dobro izmjesati,zaciniti sa vegetom, paprikom, po zelji biberom.
Preko raspodjeliti piletinu i staviti Pirjan da se pece na 180°C nekih 25-30 minuta, pa sad preliti sa tecnim vrhnjem i vratiti dalje da se pece dok krompirici ne omeksaju.

Prženice iz rerne



Potrebno je:

  • 8 parčadi bajatog hleba
  • 4 jajeta
  • 1 dl mleka
  • 300 g šunkarice
  • 200 g kačkavalja
  • 100 ml kečapa
  • po ukusu origana

Priprema

1

U činiju umutiti jaja, mleko i malo soli po ukusu. Pleh obložiti papirom za pečenje i poprskati ga s malo ulja. Parčad hleba umočiti u smesu od jaja i poslagati ih u pleh.
2

Šunkaricu ili pečenicu iseći na komadiće i rasporediti preko natopljenog hleba. Odgore preliti s malo kečapa i posuti origanom.
3

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga pleh izvaditi iz rerne, te prženice posuti rendanim kačkavaljem i vratiti ih da se dopeku.

Savet

Savet:
Na ovaj način prženice možete praviti bez nadeva ili naneti drugi fil po želji.

Piletina u pavlaci sa šampinjonima i graškom






















Potrebno je:

  • 500 g pilećih fileta
  • 400 g graška
  • 200 g šampinjona
  • 350 ml pavlake za kuvanje
  • malo suvog biljnog začina
  • malo aleva paprika

Priprema

1
U vodu staviti grašak i kuvati još deset minuta nakon što voda provri. Na drugoj ringli, za to vrijeme staviti, piletinu da se prži, isjeckanu na komadiće.
2

Kada se grašak skuvao, vodu prosuti, a grašak dodati u šerpu sa piletinom. Dodati šampinjone, promiješati i pržiti sve zajedno. Dodati pavlaku i miješati dok smjesa ne postane gušća. Nakon toga dodati suvi biljni začin i alevu papriku.