četvrtak, 3. studenoga 2016.

Čoko plazma torta

Torta koja može da bude dečija, rođendanska a i za svaki dan, reklo bi se univerzalna. Pravila sam pola mere pa tako i pišem sastojke. Takođe, možete pogledati naš video recept snimljen za ovu tortu koji možete naći na ovom linku čoko plazma torta
coko-plazma-torta
Sastojci za koru:
  • 2 belanca
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašike hladne vode
  • 3 kašike oraha
  • 1 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo
Krem:
  • 2 žumanca
  • 2 pudinga od vanile
  • 500 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 125 gr margarina
  • 100 gr prah šećera
  • 100 gr plazma keksa
  • 100 gr čokolade
Još:
  • 100 gr čokolade
  • 3 kašike mleka
  • 50 ml čokoladnog mleka ( može i čisto )
  • šlag za dekoraciju
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Uluati belanca sa šećerom da se šećer otopi, pa dodati vodu uz mućenje.
Dodati brašno, orahe i prašak za pecivo pa istresti smesu u pleh veličine 16 x 16 cm u koji smo stavili papir za pečenje.
Peći oko 20 minuta, zavisno od rerne ( slika ).
Dok se kora peče skuvati fil.
Puding, šećer i žumanca pomešati, pa dodati 100 ml mleka, a ostatak staviti da provri.
Kad provri zakuvati pudinge i mešati.
kad se dobro zgusnulo skloniti sa vatre da se hladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodavati ohladjen puding uz miksiranje.
Podeliti smesu na dva dela. ( slika )
U jedan deo staviti mlevenu plazmu ( ako vam se učini da je pregusto dodajte malo mleka i izmešajte )
A u drugi deo staviti otopljenu čokoladu. Ako čokoladu stavite vrelu i malo vma se razredi, stavite krem u frižider, stegnće se.
Otopiti 100 gr čokolade sa 3 kašike mleka i premazati preko kore koju ste isprskali sa čokoladnim mlekom ili običnim.
Ostaviti malo da se stegne pa naneti sav krem sa plazmom, pa odgore čokoladni krem. ( slika )
Ulupati šlag i staviti preko torte.
meni je ostalo malo čokolade pa sam gore išarala.
Ostaviti da se hladi bar 2h pa poslužiti.
coko plazma torta
coko plazma torta
coko plazma torta

Fanta jaffa torta

Mala kombinacija jaffa keksa, fanta soka, mlevenog keksa, vanile… Torta je bez dekoracije da se lepo vidi slaganje torte. Brza i jednostavna nepečena torta.
fanta-jaffa-torta
Sastojci za donji sloj:
  • 300 gr mlevenog keksa
  • 100 gr mlevenih oraha ili lešnika
  • 150 gr margarina
  • 50 gr šećera u prahu ( ili po želji, ja sam imala sladji keks pa sam dodala samo malo )
  • 200 ml fanta soka
Fil:
  • 1l mleka
  • 3 pudinga od vanile
  • 200 gr margarina
  • 3 kašike šećera
  • 100 gr šećera u prahu
  • 200 gr jafa keksa ( 150 gr je jedan paketić, ostatak sam iskoristila za dekoraciju, a ukoliko baš volite jaffa keks ili želite da torta bude višlja, samo podelite fil umesto na 2 na tri dela i umesto jednog ipo paketa stavite tri paketa jaffa keksa i eto slavljeničke torte, na primer )
  • fanta za umakanje jaffa keksa
Priprema:
Prvo skuvati puding.
Pomešati puding, šećer i malo hladnog mleka ( 100 – 150 ml ).
Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri zakuvati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne.
Kada se dobio fini krem skloniti sa vatre, odmah prekriti folijom. Prekrivate od jedne strane prema drugoj da ispod ne bi ostalo vazduha koji će se potpariti.
Ostaviti da se hladi.
Ulupati margarin za donji sloj sa šećerom u prahu, pa dodati keks i sok i opet umutiti.
Masa bi trebalo da je tvrdja ali da može da se umuti, to sve zavisi od keksa koji imate.
Ukoliko je masa pretvrda samo malo još soka dodate i obrnuto, dodate keksa.
Na tacnu stavite obruč od kalupa i istresete celu masu za donji sloj i kašikom oblikujete. Ako nemate kalup možete odmah na tacnu, mada je sa kalupom preciznije i lakše.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu za puding pa dodati pola pudinga umutiti i dodati ostatak pudinga pa opet umutiti.
Staviti pola na donji sloj od keksa i ravnomerno rasporediti.
Umakati jafa keks u fantu i slagati tako što čokoladni deo okrećete prema dole.
Tamo gde ostane prostor izmedju kolutova isečete kolut na 4 dela pa zabodete izmedju tako da svuda ravnomerno bude jafice.
Preno naneste ostak fila i stavite u frižider nekoliko sati ili u zamrzivač sat – dva.
Nožem odvojite od kalupa ivice i skinete obruč, malo poravnate i dekorišete po želji.

Jednostavan kolač sa orasima

Fina meka korica sa orasima i kakaom, klasični beli fil sa ukuvanim brašnom u mleko i margarinom, sve posuti seckanim orasima. Odlično se seče u štanglice pa može da bude medju gomilom sitnih kolača.
jednostavni kolac sa orasima
Sastojci za kore:
  • 5 celih jaja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 3 kašike mlevenih oraha
  • 1 prašak za pecivo ( 10 gr )
Fil:
  • 500 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • 3 pune kašike brašna
  • 125 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu i za posip sitno seckani ili blendirani orasi
  • koru možete isprskati sa malo mleka
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreva.
Ulupati belanca sa šećerom da se dobije jak šne.
Zatim dodati žumanca jedno po jedno i mutiti.
Na kraju dodati brašno, kakao, prašak za pecivo i mlevene orahe pa sve varjačom sjediniti.
Istresti sve u obložen pleh dimenzija 25 x 25 cm, 30 x 20 cm  ili približnih.
Staviti da se peče pa smanjiti rernu posle 5 minuta na 180 stepeni.
Peći izmedju 20 i 25 minuta zavisno od rerne.
Dok se kora peče umutiti brašno i šećer sa 100 ml mleka a ostatak staviti da provri, pa kad provri zakuvati razmućeno brašno i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se skroz ohladi.
Umutiti margarin sa šećerom u prahu pa im dodati pola ohladjenog pudinga od brašna, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti.
Pečen biskvit i ohladjen preseći vodoravno na dva dela, da se dobiju dve tanje kore.
Poprskati sa malo mleka, to ako želite. Ukoliko ćete kolač seći tek sutradan i u štanglice nije potrebno. Upiće vlažnost od fila i fino čvrsto će stajati.
Preko prve kore namazati pola fila, preklopiti drugom korom pa nju premazati sa ostatkom krema.
Sve posuti orasima i ostaviti da odstoji.
Preko fila možete staviti šlag, šlag krem, kao i glazuru, po želji.

Bosanska baklava

Moja kuma pravi pravu, tradicionalnu, Bosansku baklavu. Nisam probala nigde bolju. Čudno je to što je jedem već nekoliko godina a nikad nisam pitala za recept. Ovaj put jesam, a uspela sam da uslikam poslednja parčad.
baklava
Sastojci:
  • 1 kg gotovih, tankih kora za baklavu
  • 500 gr seckanih oraha
  • 500 gr mlevenih oraha
  • 1 kg šećera
  • 250 gr maslaca
  • 2 limuna
  • štap vanile
Priprema:
Otopiti maslac.
Pomešati orahe i 250gr šećera.
U pleh staviti 5 kora i poprskati ih  rastopljenim maslacem.
Staviti preko 2 kore, pa posuti orasima.
Kora na koju idu orasi se ne preliva da se ne bi orasi slepili.
Tako uraditi do kraja, a na kraju staviti 3 kore, poprskati i njih pa iseći u romboide ili trouglove.
Ugrejati rernu na 150 stepeni i peći baklavu dok ne dobije zlatno – bronzanu boju.
Ostatak šećera  i toliko vode, da prekrije šećer s’ prsta staviti da provri i kuvati 5 minuta.
U tu smesu dodati štap vanile i kolutove limuna. Limunu izvaditi koštice, štap izvaditi pre zalivanja.
Toplim prelivom zaliti baklavu, poslagati kolutove limuna, pa ostaviti sve da se hladi, stisnutu nekom tepsijom.

Brze pogačice sa sirom

Izvanredno lisnato testo napravljeno tri puta brže nego inače. Mi smo punili sirom, a ne mora, jednako je fantastično. Nema čekanja da nakisne kvasac, nema čekanja da nakisne testo, sve se radi odjednom a rezultat je više nego odličan. Probajte!
Sastojci:
  • 300 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 250 gr margarina
  • 500 gr sitnog sira
  • 1 kg brašna
  • 1 žumance ( opciono )
Priprema:
U toplo mleko dodati toplu vodu i izmrviti kvasac i zatim dodati šećer pa sve izmešati.
Dodati pola mere brašna, so, skoro svo ulje ( ostavite 2 kašike ) i 2 pune kašike sira.
Izmešati opet sve pa postepeno dodavati brašno da se umesi testo.
testo treba da bude ni pretvrdo ni premekano, ali ni da se lepi za ruke.
Kada umesite testo prelijte ga sa one dve kašike ulja sto su preostale pa opet izmesite i ostavite dok pripremite sir i margarin.
Sir ako je naslan posolite i izmešajte.
Odmah razvlačite testo, što veće i što tanje u pravougaonik ili kvadrat.
Na pola narendajte pola margarina pa preklopite.
Zatim opet na pola narendajte preostao margarin pa opet preklopite.
Razvucite opet testo i preklopite sa leve strane na desnu na 1/3 pa desnu stranu preko leve na trećinu ( video ).
Pa dobijenu traku isto na tri dela.
Pritiskajući oklagijom, ne valjajući razvlačite u početku testo.
Pritiskamo oklagijom, ne valjamo da nam margarin ne bi cureo.
Posle valjamo, kada se testo razvuće dovoljno da oklagijom se samo jos malo razvuce.
Na pola testa nanesite sir i rasporedite.
Preklopite testo, odsecite tanko ivice i onda secite u kvadrate ili pravougaonike, manje ili veće, po želji i slažite u poljune pleh.
Premažite žumancetom i posolite još malo pa uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Pogačice neka  odstoje doks e rerna ne ugreje.
Mi smo pekli 20 minuta. Pečenje može biti različito od našeg u zavisnosti od rerne kakvu imate.

BRZI PLAZMA KOLAČ

Kolač koji je nastao u kasnim večernjim satima , kada nas je uhvatila “kriza”… Plazma keks, puding sa ukusom slatke pavlake, malo margarina i slatke pavlake…Za ovaj kolač vam je potreban duguljasti kalup za hleb.
brzi-plazma-kolac
Sastojci:
  • 600 ml mleka
  • 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
  • 3 kašike šećera ( ili po ukusu )
  • 80 gr margarina
  • 100 ml slatke pavlake
  • 300 gr plazma keksa
  • malo mleka za umakanje keksa
Priprema:
Podeliti keks na tri jednaka dela, gomile, pa što vam preostane ( 2 – 4 kom ) ostaviti za donji red.
Umutiti puding, šećer i malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri.
Kada provri zakuvati puding i mešati.
Kada se zgusnulo skloniti sa vatre, dodati iseckan margarin  i mešati dok se sve ne sjedini, zatim dodati neumućenu slatku pavlaku ( tako u tečnom stanju ) i opet mešati dok se ne sjedini.
U kalup staviti kesu pa staviti nekoliko kašika fila, premazati, pa zatim poslagati red plazma keksa umočenog u mleko.
Odmah sipati deo fila, opet red keksa i preostali fil. Odgore red plazma keksa i to ona veća gomila.
Zamotati preko ostakom kese koja viri i staviti u frižider.
Može da se jede posle sat ipo, dva, ali najbolje bi bilo da odleži do ujutro ( ali to kod nas nije bio slučaj ) moglo je da se jede isto veče/ noć…šta zna glad kad je ponoć ;)

Nutela kolač

Fotografija i recept Verice Borić koja kaže da ovaj nutella kolač pravi u svim prigodama i da sa njim ne možete pogrešiti, jedva stigne da ga fotka!
nutela-kocke
Kora:
  • 5 jaja
  • 150 gr šećera
  • 150 gr brašna
  • 1/2 praška za pecivo ( 5 gr )
  • 50 gr čokolade
  • 50 gr lešnika
  • 100 gr suvog grožđa
  • korica i sok od jedne narandže
Još:
  • 4 kašike nutelle
  • 2 kašike mleka
  • 200 ml slatke pavlake ( slatko vrhnje, halta, hulala )
Priprema:
Ulupati žumanca sa šećerom pa dodati narendanu čokoladu i koricu od narandže.
Dodati zatim mlevene lešnike, suvo grožđe, prašak za pecivo, sok od narandže i brašno.
Sve sjedniti pa masi dodati ulupan sneg od belanaca i polako sve varjačom promešati.
Istresti u obložen veći pleh i ispeći koricu u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Pečen biskvit ohladiti.
Nutelli dodati 2 kašike mleka i izmešati.
Premazati koru.
Odgore nanetu ulupanu slatku pavlaku i ohladiti.
Prijatno.

Svijene pita sa jabukom

Klasičan domaći recept u novom ruhu, tačnije lisnatom testu umesto korama. Brzo se sprema, sjajno miriše a fantastičnog je ukusa.
savijena pita od jabuka
Sastojci:
  • 1 paket lisnatog testa (2 table)
  • 4-5 jabuka
  • 5 kašika pekmeza od kajsija
  • 5 kašika mlevenih oraha
  • 100 gr margarina
  • 5-6 kašika prezli
  • kesica cimeta
  • 100 gr šećera
  • vanilin šećer
  • prah šećer za posipanje
Priprema:
Lagano propršite pezlu na margarinu pa na kraju dodajte orah. Odvojite 3-4kašike od te smese da vam ostane za premazivanje. Jabuke isecite na kockice, dodajte im cimet(po želji), vanilin šećer i pekmez od  kajsija, pa promešajte. Jednu tablu razvucite pa premašite mešavinom od prezle i oraha pa pola smese od jabuka nanesite po sredini i malo razvucite prema krajevima pa dužu stranu, sa obe strane preklopite po sredini. Tako uradite i sa drugom pa staviteu pleh, premažite sa onim margarinom i prezlama sto ste ostavili, pospite prezlom, orasima, može a ne mora pa pecite na 180 stepeni 30-40 minuta dok ne porumeni. Pospite na kraju prah šećerom.

Ekspres kolač sa kupinama

Ekspres kolač sa kupinama Verice Borić. Pravi osvežavajuć i brz baš kakav nam treba leti.
ekspresni kolac sa kupinama
Sastojci za podlogu:
13-14 komada petit keksa i još toliko ako želite još jedan red
Drugi sloj:
  • 400 ml mleka
  • 1 puding od čokolade
  • i nekoliko kašika šećera zavisno koliko slatko volite ( 4 kaš )
Treći sloj:
  • 250 gr kupina ( može i bilo koje crveno, kiselaksto voće poput malina, višanja, trešanja, jagoda, voćnog mixa )
  • 3 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml vode
  • 2 kašike gustina
Zadnji sloj:
  • 250 gr čokolade
  • 400 ml slatke pavlake
Priprema:
Na dno manjeg kalupa poslažite keks. Treba vam kalup ili djuveč tepsija jer se redovi slažu ( izlivaju ).
Puding, šećer i mlkeo pomešati pa skuvati na laganoj vatri uz mešanje puding i njega preliti preko keksa.
Kupine izgnječite, dodajte šećer i vanilin šećer, stavite na vatru i odmah vodi dodajte gustin i izmešajte da nema grudvice, pa nalijte u kupine i mešajte dok provri i zgusne se, a zgusne se jako brzo.
Odmah prelijte preko čokoladnog pudinga i razvucite.
Izmedju može da ide sloj keksa ukoliko želite višlji kolač.
SLatku pavlaku stavite na vatru da provri, sklonite id odajte izlomljenu čkoladu pa mešajte dok se skroz ne otopi.
Malo još mešajte da se prohladi pa prelijte preko želea od kupina.
Ostavite da se kolač ohladi, pa onda da se dobro ohladi u frižideru.
Prijatno.