nedjelja, 18. ožujka 2018.

EXTRA BRZE POGAČICE OD SAMO 4 SASTOJKA

Evo jos jedne verzije ovih finih pogacica,malo se razlikuju od ostalih zato sto se tako fino listaju. Sastojci 300g brasna 250g maslaca 250g svjazeg kravljeg sira sol,jaje za mazanje Priprema Odvojite od maslaca kolicinu za jedan prst i ostavite na stranu. Sve ostale sastojke dobro izmjesite rukama i razvaljajte tijesto u obliku pravokutnika(po mogucnosti).


Premazite polovicu tijesta sa ostatkom maslaca koji ste razmeksali da ga mozete bolje razmazati. Preklopite tijesto pa ponovite mazanje jos jedanput i opet preklopite. Ostavite tijesto u hladnjaku oko 1-11/2 sat. Razvaljajte tijesto sa valjkom na debljinu od otprilike 1cm i vadite pogacice manjom modlom. Premazite ih jajetom i posipajte po zelji sezamom, kimom ili cime zelite. Pecite ih u rerni na 180 stupnjeva.Kad se pocnu listati i kad lijepo porumene mozete ih vaditi van.

BRZA PITA OD MESA....RECEPT KOJI JE ODUŠEVIO MILIONE LJUDI

Sastojci: 200 g glatkog brasna 200 g kiselog vrhnja 100 ml mlake vode 2 jaja (manja) 1/2 zlicice soli 2 zlicice praska za pecivo 2 zlice ulja 250 g mljevenog mesa 1/2 glavice kapule-luka 1-2 reznja cesnjaka 1 zlicica vegete malo soli 1 zlicica crvene mljevene paprike 1-2 lista lovora 4-5 listica sira ili neki naribani sir (oko 100-150 g)


Priprema: Nadjev 1.Luk i cesnjak usitniti, kratko preprziti, podliti s malo vode i dodati meso, lovor. Pirjati oko 15 minuta. Na kraju dodati mljevenu papriku i vegetu i pirjati jos oko 5 minuta. Tijesto 1.Jaja izmutiti i umijesati u vrhnje, dodati ulje, vodu, postepeno dodavati brasno pomijesano s soli i praskom. Mijesati da se dobije glatko tijesto. 2.Manji pleh (oko 20 cm), okrugli ili pravokutni lagano nauljiti i pobrasniti. Izliti pola smjese i staviti peci 10 minuta na 180°C. Izvaditi i ravnomjerno rasporediti mesni nadjev u koji se umijesa sir. Preliti s ostatkom tijesta, staviti ostatak sira (ili naribani) i nastaviti peci jos oko 15-20 minuta.

OVAJ RECEPT SAM NAŠLA U JEDNOM ČASOPISU… MUŽU SE TOLIKO SVIDIO DA MORAM STALNO DA SPREMAM OVAJ ROLAT…

Sastojci: Crveni biskvit: 4 jaja 4 žlice oštrog brašna 1 prašak za pecivo 2 dl jogurta 5 žlica ajvara sol Zeleni biskvit: 4 jaja 4 žlice oštrog brašna 1 prašak za pecivo 2 dl jogurta 5 žlica špinata


sol Nadjev: 100 g ABC sira-običnog 100 g ABC sira s povrćem 25 dag šunke – 18 listova 15 dag sira 1 kiselo vrhnje Priprema: Crveni biskvit: Roladu ispeći u većem limu na papiru za pečenje. Odmah je odvojiti od papira i zarolati pa ohladiti. Zeleni biskvit: Isto kao i crveni. Nadjev: Jednu roladu tanko premazti običnim namazom, a drugu s povrćem. Premazati tanko kiselim vrhnjem. Složiti listove šunke. Složiti listove sira, ali samo po sredini ( da se lakše mota ). Zamotati rolade i uviti ih u alu foliju pa ostaviti da se stegnu prije rezanja.

NOVE IDEJE I TEHNIKE ZA FARBANJE JAJA! A BRZE NE MOZE I JEDNOSTAVNIJE

Evo jedne ideje koja će Vam pomoći da lako i neobično ukrasite jaja. Sastojci jaja mrežica nekoliko boja Priprema Verujem da svi u kući imate barem jedan džak koji je ostao od kupovine krompira ili nekog drugog voća ili povrća. Umotajte jaje u mrežicu od džaka i vežite koncem. Višak odsecite. Pazite da mrežica ne bude labava da bi se lepo iscrtale njene konture na jajima. Skuvati jaja i pripremiti boju.


Svako jaje obojiti i ostaviti da se malo prosuši na kartonu od jaja. Pažljivo da jaje ne bi puklo odsecite mrežicu i jaja premažite nauljenom krpicom. Posluživanje Ukoliko farbate u lukovini, jaja uvežite u mrežicu i stavite ih u lukovinu da se kuvaju

ČOKOLADNE KUGLICE”: SPREMNE ZA 15 MINUTA – SLATKO, JEDNOSTAVNO, FINO…NEMA BOLJE :)

SASTOJCI – 240 g Petit beure keksa – 125 g putra – 1 jaje – 7 dag šećera – 10 dag čokolade za kuhanje – 1 espresso PRIPREMA Valjkom zdrobiti kekse na veličinu koja vam paše. Osobno volim da to malo hruska, pa ne usitnim skroz na prezle nego ostavim i malo većih komadića Na pari razmutiti jaje i šečer


Kada se jaja i šećer dobro ugriju ubacite i komadiće čokolade i promiješajte dok ne dobiješte finu smjesu. U nju ulijte malo kave (ja sam stavio jedan kratki espresso iz Dolce gusta) i neke arome. Dok se to malo hladi u posudi pomiješajte zdrobljene kekse i pola putra. Ja ga ubacujem u listićima kako bi se lakše i brže pomiješalo. U smjesu keksa i putra ulijte i čokoladnu smjesu i promješajte. Novu smjesu stavite u frižider da se malo stisne kako bi ju lakše oblikovali. Nakon toga oblikujte kuglice i uvaljajte ih u šećer (ili kokos) i opet vratite u frižider. Posluživati ohlađeno iz frižidera.

MLIJEČNE KOCKE: UKUSNI DESERT KOJI ĆE SIGURNO BRZO NESTATI RECEPT

Uz malo truda napravićete jako ukusan, sočan i mekan kolač koji će vas osvojiti na pravi pogled. Sigurni smo kako nećete pogriješiti ukoliko se odlučite napraviti gaa. Sastojci: Biskvit: 6 jaja 6 kašika brašna 6 kašika šećera 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 4 kašike kakaa 6 kašika vruće vode Velika čaša mlijeka za prelijevanje pečenog biskvita Čokoladni preliv: 10 dkg mliječne čokolade 10 dkg čokolade za kuhanje 5 kašika mlijeka 4 kašike šećera u prahu 15 dkg margarina Krema: 1 l mlijeka 7 kašika gustina 4 kašike šećera 1 vanilin šećer 15 dkg margarina 10 dkg šećera u prahu Priprema:


Odvojitii bjelance od žumanca te mikserom umješati žumanca i šećer. Postepeno dodavati sve ostale sastojke, zatim na kraju snijeg od bjeelanaca. Peći u velikom limu na papiru za pečenje 25 minuta na 180ºC. Pečeni biskvit prevrnuti iz limaa, skinuti papir za pečenjee, ohlaaditi ga i potom prerezati uzdužno na dva identična dijela (dvije kore). Kremaa: Od predviđene količine mlijeka odvojiti oko 1,5 dl i pomešati to s gustinom i šećerom. Ostatak mlijeka staviti da prokuha pa u kipuće ukuvati gustin s mlijekom i šećerom. Kuhajte dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu umiješajti izrađeni margarin sa šećerom u prahu. Čokoladni preliv: Pomiješati čokoladu, margarin, šećer i mijeko te staviti na laganu vatru i miješati dok se sastojci ne sjedine. Prvi dio biskvita natopiti mlijekom, premazaati belom kremom, preko nje rasporediti čokoladni preliv, prekriti drugim dijelom biskvita i ponoviti postupak. Napravljen kolač staviti u frizider na hlađenje. Ohlađen je spreman za posluživanjee..Prijatno vaam!

TORTA NAJLJEPŠA ŽELJA: RASKOŠNA I UKUSNA, PRIKLADNA ZA SVAKU PRILIKU, UKLJUČUJUĆI I VEĆE PROSLAVE!

Sastojci -6 bjelanjaka -6 kašika šećera -6 kašika mljevenih oraha -2 kašike brašna -1/2 kesice praška za peivo FIL I: -18 žumanjaka -200 g šećera u prahu -250 g margarina -200 g čokolade FIL II: -250 g šećera ko voli slađe može staviti više -1 l mlijeka -100 g gustina -250 g margarina


JOŠ: -1/2 l slatke pavlake ili šlag kremu Priprema Kore: Umutiti dobro bjelanjke, dodati šećer mutiti još malo. Zatim dodati mljevene orahe, brašno i pecivo. Smjesu izručiti u tepsiju br. 32 koju smo prethodno obložili masnim papirom. Peći na 200 stepeni. Ovdje je navedena mjera za jednu koru, peku se tri kore. FIL I: Umutiti šećer i žumanjke pa skuvati na pari. U hladan krem dodati umućen margarin i čokoladu izrendanu na krupniji dio. FIL II: Šećer otopiti na ringli da se karamelizuje. Umutiti gustin u mlijeku da bude tečno, ostatak mlijeka ostaviti pa sa njim zaliti karamelizovan šećer. Kada se šećer istopijo a mlijeko proključalo dodati razmućeni gustin, miješati dok se ne skuva da bude gust krem. Ohladiti i dodati umućen margarin. Filovati: Kora + fil II + kora + fil I + kora + fil II okolo staviti umućenu slatku pavlaku! Kore sam malo natapala sa mlijekom!

Muž mi je teška pijanica, sve više smo u dugovima a on je opet hteo …

Umrla je moja voljena… 2 meseca kome… Saobraćajna nesreća jedne strašne noći. Mlada, 26 godina, ostavila me sa 2 male ćerkice. Ne mogu vam opisati tugu koju osećam. Osećam se tako bespomoćno bez nje, da je to….


Ne znam… Ne znam kako da saopštim ćerkicama koje su male, kako će one to podneti? Kada krenu u školu, gledaće svu decu sa oba roditelja, neće biti njihove mame da ih odvede u školu i dočeka iz iste. One su mi sve što imam, i izboriću se za njih, izvešću ih na pravi put. One su mi jedina njena uspomena, i čuvaću ih kao oči u glavi.

Ivan Krolo i Josip Marelja, momci iz Života na vagi u novom show-u zajedno treniraju… POGLEDAJTE KAKO IZGLEDAJU… Kao da nikada i nisu bili debeli!!!

Mario Mlinarić, trener iz show-a Život na vagi po završetku druge sezone pokrenuo je novi projekat pod nazivom ‘25 dana – zdrav život postaje navika’. To je ustvari online izazov kojim je omogućio svim zainteresovanim da 25 dana “žive” po njegovim pravilima.


Ovim projektom Mario želi da potakne što više ljudi na zdrav život, od pravilne i zdrave ishrane do redovnog i pravilnog treniranja. U ovom projektu Mario ima pomoć od Ivana Krole i Josipa Marelje koji zajedno sa Mariom redovno treniraju. Iako su ovaj put Ivan i Josip na neki način u ulozi mentora nemoguće je ne primjetiti i njihov napredak. Pogledajte fotografiju nakon jednog od treninga na kojoj su Ivan i Josip zajedno sa Mariom.

Imam 35 i platonsku ljubav! Na prvi pogled, a to me drži pune 3 godine. Uzvraćenu! Oboje smo u braku, deca nam se druže.

Imam 35 i platonsku ljubav! Na prvi pogled, a to me drži pune 3 godine. Uzvraćenu! Oboje smo u braku, deca nam se druže. Srećemo se često, ni pozdrav ne razmenimo. Samo pogled, ređe osmeh. Dovoljno je da tih par minuta stojimo jedno pored drugog, bez reči.


Čini mi se da hemiju koja zrači između nas svi vide. Ponekad poželim da ga prodrmam i viknem: Aman! Dokle ovako? A s druge strane znam da bi sve pokvarili. Ova čista, jaka, bezazlena a tako lepa osećanja. Zato što sam sigurna u jedno: on i samo on je savršen za mene. Ostaju samo stihovi: da smo se ranije sreli, bilo bi drukčije sve…

ZENA ME OSTAVILA, POCEO SAM DA PIJEM…

Zena me ostavila, poceo sam da pijem, postao sam alkoholicar, sa posla su me izbacili… ceo zivot poceo da mi se rusi… izgubio sam zenu, posao, nadu za zivotom… rasprodavao sam sve svoje zemljiste, poljoprivredne masine… trosio sam na alkohol, poceo sam da se kockam… to me je dokrajcilo… ostao sam bankrot. Onda sam shvatio sta sam uradio, koliko sam zapravo u zivotu pogresio. I da nije jedini izlaz alkohol. Video sam da me taj put vodi na gore, batalio sam sve te gluposti. Bilo mi je mnogo tesko da se odviknem od alkohola ali sam uspeo.


U firmi u kojoj sam radio molio s direktora da me primi opet…. primio me i dao jos jednu sansu. Uspeo sam da povratim posao a zenu nisam ni pokusavao. Resio sam da pronadjem drugu… i dalje cekam da mi sudbina posalje zenu koja zna sta hoce sa svojim zivotom.

NIJE VJEŽBALA NI DANA: Smršala je 50 kilograma za 10 mjeseci, EVO KAKO!

Ponosna na svoj uspjeh, korisnica pod imenom Lili objavila je na Imguru svoje fotografije prije početka dijete i nakon što je uspjela da smrša nevjerovatnih 50 kilograma. I to za samo deset mjeseci. Sa 50 koligrama manje, Lili izgleda neuporedivo bolje, a uz fotografije koje to dokazuju otkrila je i kako je uspjela. “Ja nisam doktor, samo dijelim sa vama šta je meni pomoglo. Ja sam se odlučila za ketogenu ishranu. Unosim oko 20 – 25 neto ugljenih hidrata dnevno. Zapravo, kada vaše tijelo ne može da koristi ugljene hidrate, mora da gori masti. Između 90 i 95 odsto mog unosa ugljenih hidrata dolazi iz povrća, sa velikom količinom proteina iz piletine, govedine, ćuretine, itd. Za one koji traže razlog ili motivacije: samo počnite i NE VARAJTE. Bacila sam sve iz kuće i nisam se osvrtala. Šamar koji me je otrijeznio bio je kada sam stala na vagu i shvatila da imam 30 kilograma više nego što sam mislila. Bićete zahvalni sebi za godinu dana (ili 10 mjeseci). Vjerujte mi. Planiram da izgubim još kilograma (ima dosta mene ovdje još uvijek). “ Šta je ketogena ishrana? Ketogena ishrana podrazumjeva jelovnik u kojem se maksimalno smanjuje unos ugljikohidrata tokom dana. Izuzetnu popularnost ova dijeta stekla je zahvaljujući mogućnosti da se brzo izgubi veliki broj kilograma. Njen jelovniku bazira se na manjim unosima kalorija, a pritom se jede hrana bogata proteinima. Kako funkcioniše?


Kada organizmu ograničimo unos šećera (ugljikohidrata) tijelo crpi energiju iz ketona, koji dolaze iz postojećih masnih naslaga. Na taj način, tope se masne neslage, koje tijelo koristi kao energiju koja nam je potrebna tokom dana. Ipak, da bi do togla došlo, važno je da unos proteina zadovoljava dnevne potrebe, jer ukoliko nije tako, započinje proces razgradnje mišićnog tkiva. Šta smije da se jede? – Od mesa je prihvatljivo gotovo sve: piletina, teletina, govedin, mesne prerađevine i dr. – Sva riba je dozvoljena uključujući skušu, lososa i tunjevinu. – Mlijeko i mliječni proizvodi: jogurt, kefir, sir su takođe dozvoljeni. – Od začina možete koristiti: alavu papriku, biber, so, soja sos i senf. Poželjini je koristiti i laneno ulje i maslinovo ulje. – Važno je naglasiti da se hljeb nikako ne smije konzumirati tokom držanja dijete.

Napravite sami šampon koji će ubrzati rast vaše kose za 8 puta! (RECEPT)

Soda bikarbona nosi brojne zdravstvene prednosti. Ona je dobra i za našu kosu. Inače soda bikarbona će dobro doći kao maska za kožu jer će smanjiti pojavu akni. Očistit će pore. Ona je dobra zamjena za dezodoranse koji su inače štetni po naše zdravlje jer sadrže dosta aluminija i teških metala. Zato je bolje da koristite sodu bikarbonu jer ona neće dovesti do štetnih posljedica, ali će upiti neugodne mirise. Pored ovih upotreba, ona je dobra i za našu kosu. Pomaže kod problema sa masnom kosom i potiče rast kose. Zato se preporučuje da s vremena na vrijeme operete kosu sodom bikarbonom.


Uzmite sodu bikarbonu i pomiješajte sa vodom. Nanesite na tjeme i masirajte. To će potaći cirkulaciju. Potom ostavite da stoji 5-10 minuta, a onda saperite. Na ovaj način ćete potaći rast kose. Radite ovo 2-3 puta mjesečno i primjetit ćete značajno poboljšanje. Nema potrebe da koristite proizvode pune štetnih hemikalija.

Ispovest – zaljubljena u oženjenog čovjeka

Mama je tražila da se zakunem da nikad u životu neću nekome biti ljubavnica i miješati se u nečiji brak, jer je nju tata varao. Baš u tom trenutku sam bila nenormalno zaljubljena u oženjenog čovjeka, za kojem sam mislila i da mi je nedostižan. Nakon samo nekoliko dana mi je izjavljivao ljubav i želio da kao budemo skupa. Nisam mu vjerovala da me voli, ali bih svejedno pristala da budem s njim jer sam tada mislila da bih mu i život dala.


Jedini razlog zbog kojeg nisam jest jer sam dala to obećanje mami. Bilo mi je tako teško tada, a danas mi je to što sam ga odbila jedan od najdražih postupaka. Sačuvala sam svoj obraz i ponos i vjerovatno priliku za sretan zivot.

JORGOVAN: BILJKA KOJA LIJEČI KRV, PROBAVU, JETRU, REUMU, I JOS...

Jedan je od najprepoznatljivijih proljetnih cvjetova jorgovan koji u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva pa je vrlo popularna biljka u homeopatiji. Domovina jorgovana je Balkansko poluostrvo. Kao cvijet omiljen je u hrišćanstvu u vrijeme Uskrsa. U svojim obredima koristi se u egzorcizmu, reinkarnaciji, gatanju, vidovitosti, a raširena je i upotreba jorgovana kao psihofizička zaštita, itd. Za liječenje se koristi cvijet, list, kora i kora ljuske sjemena. Za liječenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živaca te za liječenje navale krvi u jetru, što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre. Za liječenje probavnih tegoba kao što je dijareja, za liječenje to jest odstranjivanje glista iz crijeva. Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena koristi se: za liječenje malarije, i to povratne malarije sa simptomima groznice praćeno sa drhtavicom i visokom temperaturom.


Listovi se koriste za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska. Cvjetovi se koriste za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge), posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u njezi lica (cvjetove kuvamo u mlijeku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnihorgana (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd. U literaturi se spominju i upotreba cvijetova u magičnim obredima, i to za zaštitu, čišćenje – pročišćavanje kuće, soba – a koristili su se mirisni cvjetovi kako bi otjerali zle duhove te ujedno donosili pozitivnu energiju, blagoslov života kao vijesnik radosti i dara života itd. Ulje cvetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i liječenje reume kao i neuralgije živaca. U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti liječenja potištenosti. Cvjetovi jorgovana se mogu jesti sirovi, u manjim količini jer jedenjem stežu i isušuju sluznicu usta. Najpoznatije jelo je kad se umoče u tijesto za palačinke i prže u ulju. Također su izvrstan dodatak proljećnim mješanim cvjetnim salatama od samoniklog jestivog bilja.

Njegov otac se ponovo ženio – a kad je nova mlada ovo uradila, slomio se u suzama

To je naučio i 4-godišnji Gage, koji se borio sa svojim emocijama dok je njegov otac, narednik američke mornarice Joshua Newville, uzimao za ženu Emily Leehan u New Yorku. Mali Gage uspijevao je ostati sabran, sve dok očeva mlada nije počela čitati zavjete koje je napisala za njega. Kad ih je pročitala pred već emotivnom publikom, sve je malenom postalo previše da bi to podnio. Počeo je plakati…Leehan je počela s riječima:’Želim da budeš siguran i da pokušaš najviše što možeš da budeš dobra osoba.’ Dječak nije imao pojma da je napisala zavjete samo za njega i prije nego što je mogla nastaviti, Gage je jako zagrlio i izgubio se u svojim emocijama.


Ovo je raznježilo i publiku, dok je Leehan pokušala smiriti. ‘Ne plači maleni’, rekla je ona. ‘Zadnje čemu se nadam je da naučiš da si jako poseban dječak. Izuzetno si pametan, zgodan i ljubazan prema drugima. Pomogao si mi da se oblikujem u ženu koja sam danas i možda ti nisam dala poklon života, ali mi je život zasigurno dao tebe kao poklon.’ Onda su i Leehan i Newville počeli plakati prije nego su uspjeli završiti zavjete. A što se tiče dječačića… pa, on je obavio dobar posao i ukrao je cijeli ‘show’, a ako ne zbog svog odijela i neodoljivog pogleda dok je Leehan čitala zavjete, onda zbog reakcije koja će zasigurno ukrasti srca širom svijeta. Djelić sa njihove ceremonije vjenčanja možete pogledati na videu ispod – ali ponesite maramice!

POSVAĐALI SE BABA I DJED PA DJED KAŽE BABI.....

Posvađali se baba i djed pa djed kaže babi: “Ako ti umreš prva na grobu će ti pisati ovdje leži moja žena mrtva, hladna kakva je uvijek i bila”


A baba će djedu: “A ako ti umreš prvi na grobu će ti pisati “ovdje leži moj mož KONAČNO krut”

KOLAČ OD SAMO 4 SASTOJKA KOJI SE NE PEČE

Za ovaj kolač sam saznala davno, davno od jedne drage prijateljice, ona ga je prozvala “lijena žena” i to sa pravom jer je potrebno svega 10-15 min da bi ga se napravilo. Sastojci: – petit keksi – puding (okusa po želji) – mlijeko – šećer Priprema: NAMJERNO nisam napisala količine sastojaka, upravo zato jer kolač slažete sebi po volji isto tako, možete ga slagati u bilo kakvoj posudi, protvanu, okruglom kalupu…..kako ko hoće! U protvan poslažite jedan red petit keksa. Kekse nije potrebno umakati u mlijeko jer ide vrući puding na njih pa omekane. Zatim puding skuhajte na uobičajen način po uputama na vrećici i odmah vruć prelijte preko keksa. Odmah na vrući puding poslažite novi red petit keksa.


Skuhajte drugi puding, prelijte po keksima, složite novi red keksa, pa ponovo skuhajte puding i prelijte po keksima. I tako redom….ovisi koliko redova želite. I to je to! Ja sam ovaj put radila sa pudingom od vanilije i od čokolade, ajmo reći “klasičnu verziju”. Vi možete koristiti okus koji god poželite, možete u svaki red staviti drugi okus. Ili možete staviti prvi red petit kekse, pa puding od vanilije, pa na to poslagati čokoladne bananice pa preliti pudingom od vanilije, tako sam radila prošle godine i svi su se oduševili. Ili….puding od vanilije, pa od jagode, pa od čokolade…..Ili npr. raditi sa pudinzima od vanilije a onda u jedan umiješati 5 dag kokosa. Maaaa, varijanti je bezbroj, shvatili ste samo dajte mašti na volju i radite kako vam se sviđa. Jedino što svakako preporučam je da kolač dobro, dobro rashladite i pustite da se dobro stisne i da keksi omekane. Držite ga 3-4 sata u frižideru.

SUPER UKUSNA BAJADERA TORTA BEZ PEČENJA GOTOVA ZA TREN!!!

Sastojci 300 gr mlevenog Plazma keksa 375 gr margarina 390 gr šećera u prahu 100 gr čokolade za kuvanje 250 gr mlevenih oraha 1 čaša soka od pomorandže 1/2 litre mleka 2pudinga od vanile 2šlaga Priprema


KORA 300gr keksa, 125gr istopljenog margarina, 130gr šećera u prahu, 100gr istopljene čokolade za kuvanje i malo soka od pomorandže. Sve sastojke umutiti i staviti u frižider da se malo stegne. KORA 250gr mlevenih oraha, 125gr istopljenog margarina, 130gr šećera u prahu i malo soka od pomorandže. Sve sastojke umutiti i staviti u frižider da se malo stegne. KORA 2 pudinga od vanile skuvati u 1/2 litre mleka sa 4 kašike šećera. Kada se masa ohladi dodati 125gr margarina sa 130 gr šećera u prahu. Na tacnu staviti prvu koru i oblikovati po želji, preko prve drugu, na drugu treću i preko treće umućena dva šlaga. Isprobala kona i jos jednom kona Posluživanje Mi smo da bi bilo zanimljivije i maštovitije posle kore sa orasima posule celim lešnicima a posle fila sa pudinzima posule većim komadima oraha Prijatno.

Popijte samo jednu kašiku pred spavanje: Do jutra, otrovi iz jetre i crijeva biće isprani kao vodom!

Ovaj lijek preporučuje se svima, osim ljudima koji piju lijekove za razređivanje krvi. Bijeli luk je veoma zdrav i nosi mnoge zdravstvene prednosti. I ljekari savetuju da ga konzmiramo u normalnim količinama, prije svega zbog sljedećeg: – Djeluje kao antikoagulans i sprečava trombozu – Dobar je i kod dijabetesa jer snižava nivo šećera u krvi – Ima antioksidativno dejstvo i sprečava razvoj raka – Pomaže kod čira i gasova – Efikasan je u borbi protiv raznih infekcija – Smanjuje nivo holesterola u krvi


– Olakšava i sprečava prehlade i upale Uzimajte male količine bijelog luka i dodajte jelima. Dovoljan je čen ili 2, ne više, jer se teže vari. Još jedno fenomenalno svojstvo bijelog luka jeste i njegova moć da za svega nekoliko sati detoksikuje jetru i crijeva. Samo usitnite čen-dva bijelog luka, stavite na kašiku sa malo vode (možete da dodate i limun, da ublaži i poboljša ukus), popijte pred spavanje, a do jutra ćete isprati sve toksine iz crijeva i jetre. Napomena: Ovo ne treba praktikovati više od jednom dnevno. Pijte dosta vode tok primjenjujete ovaj način detoksikacije. Bijeli luk se ne prepručuje ako uzimate antikoagulanse (lijekove za razređivanje krvi).

OBLATNE ZA KOJE ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT

Sastojci: 1 list oblande 21 kom. rolera Fil I 250 ml vode 250 g šećera 250 g margarina 400 g mlevenog keksa 150 g mlevenih oraha 2 vanil-šećera 75 g čokolade Fil II 200 ml vode 150 g šećera 150 g margarina 100 g bele čokolade 400 g mleka u prahu Glazura 150 g čokolade 4 kašike ulja


Priprema: Fil I 1. Prokuvati vodu i šećer. Dodati margarin isečen na kocke i mešati dok se ne otopi, a potom umešati mleveni keks, mlevene orahe i vanil-šećer. 2. Dobijenu smesu podeliti na dva dela pa u jedan dodati otopljenu čokoladu. Fil II 1. U drugoj posudi prokuvati vodu i šećer. Dodati margarin i belu čokoladu, pa kad se sve otopi, u tankom mlazu postepeno dodavati mleko u prahu. Neprestano mešati mikserom da se masa ujednači. Finalni postupak 1. List oblande prepoloviti po dužoj strani. 2. Na hrapavu stranu jedne polovine oblande naneti tamni deo fila I i ravnomerno ga rasporediti. Prekriti drugom polovinom oblande i premazati je svetlijim delom smese. 3. Drškom varjače utisnuti po dužini oko sedam udubljenja s razmacima od po 2-3 cm. 4. U dobijene kanale poređati rolere tako da budu dopola uronjene u fil. 5. Fil II rasporediti najpre između rolera, a potom i po celoj površini kolača pa ostaviti da se ohladi i stegne. 6. Čokoladu otopiti na pari, dodati ulje i preliti kolač. Kad glazura očvrsne, iseći ga vodeći računa da krug od rolera bude u sredini svakog parčeta.

OŽENIO SAM SE PRIJE NEPUNU GODINU DANA I MOJOJ SUPRUZI ZA ROĐENDAN…

Oženio sam se prije nepunu godinu dana i mojoj supruzi za rođendan sam kupio “brdo” lonaca, šerpi i raznog drugogo posuđa, sve to lijepo zapakovao u veliku kutiju, onako baš bogato… Nisam imao namjeru da je povrijedim, jednostavno sam želio da joj poklonim nešto što će joj služiti. Kada je otvorila niti se obradovala, niti rastužila… samo se zahvalila i spakovala sve u kuhinju.


Juče sam ja imao rođendan i tako me razočarala da sam se zapitao KOGA SaM TO OŽENIO! Dočekao me veliki rođendanski paket u hodniku, ja se obradovao, kontam šta li je, kad ono ona kupila lopatu, hašov i još “brdo” nekog alata. Inače sam DOKTOR MEDICINE i tako nešto mi apsulutno niti treba, niti znam sa tim rukovat, a na kraju niti želim jer da sam želio ne bih išao 7 godina na fakultet!

SVEKRVA MOJE SESTRE JE NEVIĐENI DEBIL....ŽENA JE ZNAČI DNO DNA....

Svekrva moje starije sestre je neviđeni debil 🙂 žena je znači dno dna… Moja sestra se udala prije 10 dana i od svekrve je dobila rokovnik sa receptima koje je ona godinama pisala. Kao da joj sin, muž moje sestre može nastaviti da jede ono što je naučio. Umjesto zlatnih oglica, narukvica, minđuša moja sestra je dobila “zlatni” rokovnik. Međutim kada smo danas otvorile taj rokovnik da baš vidimo šte je u njemu… znači šok… U rokovniku smo našle tako debilne recepte da je to katastrofa.


Recepti za palačinke… hahaha… a koliki je debil a njena svekrva u svim receptima su mjere šolje, čaše, kašike i slične gluposti… kao da su sve šolje, čaše i kašike iste. Ludilo… Da stvar bude luđa moja sestra nikada nije razbila jaje… nikada kobasice nije ispržila. ustvari jeste razbijala “jaja” i pržila “kobasice” ali za te specijalitete joj ne trebaju nikakvi recepti… PRIRODNI TALENATak me razumijete… SESTRA KRALJICA, PIP će matoroj babi znanje u roku mjesec dana, ako ne i brže … Rokovnik sa receptima… koja kravetina… da ga je meni “poklonila” istog trenutka bi završio u vatri…

NESTALE ZA ČAS PREPORUČUJU SE OSOBITO MLAĐOJ POPULACIJI.....BANANA KOCKE

Sastojci 25 dkg Glatkog brašna Podravka 1/2 l mlijeka 2 dcl šečera 4 žlice Pekmeza po želji 3 žlice ulja 1 Prašak za pecivo Docela 2 žlice kakaa u prahu Dolcela Krema 3 vrečice Mljevene želatine Dolcela 10 žlica vode 1/2 l Slatkog vrhnja Dolcela 15 dkg šečera u prahu 3 obična jogurta 1 ekstrakt od banane DODAJ U POPIS ZA KUPNJU Koristili smo Šlag 5+ Bijelo brašno glatko (TIP 550) Pekmez od šljiva Prašak za pecivo


Kakao u prahu Mljevena želatina Šlag 5+ Bijelo brašno glatko (TIP 550) Priprema Za kore pomješajte prvo vlažne sastojke zatim suhe... Na kraju sve pomješajte..razdijalite na dva dijela Pecite na papiru za pečenje u tepsiji srednje veličine.... za kremu prvo pripremite želatinu prema uputama na omotu. Izradite slatko vrhnje te dodajte jogurte,šečer i ekstrakt od baanane..... Na kraju otopite želatinu i dobro ju umutite u smjesu s slatkim vrhnjem,...... Filujte kolač...prvu koru stavite na dno tepsije u kojoj su se pekle kore....pola kreme istresite na koru zagladite.na to drugu koru i drugi dio kreme ..zagladite i dobro ohladite..najbolje preko noći.....

KAKO DA GENERALNO OČISTITE KUĆU ZA SAMO 30 MINUTA: domaćice su uz ove savete uspele sve da srede za samo pola sata

Svaka domaćica može da raspremi kuću za pola sata - ovo su najbolji trikovi za perfektno čistu kuću! Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da sve možete da sredite u roku od pola sata prateći određene trikove i uputstva! Najviše vremena trošimo na usisavanje i čišćenje prašine, ali za svaki posao stručnjaci za čišćenje imaju odrđena rešenja! Predstavljamo vam 11 moćnih trikova koji će pomoći da raspremite i očistite kuću najbrže do sad: 1. Prvo u svakoj sobi obrišite prašinu, zatim svaku sobu usisajte, pa očistite pod prelazeći iz sobe u sobu. 2. Tokom čišćenja uključite tajmer ili navijete alarm da zvoni za 30 minuta i tako ćete sebe ubrzati, jer ćete početi da se trkate u čišćenju sami sa sobom. 3. Napravite spisak potrebnih namirnica i sredstava za čišćenje u telefonu kako ne biste više puta išli u prodavnicu. 4. Na dno kante stavite listove starih novina koji će skupiti prosutu tečnost i neutralisati mirise.


5. Obložite rernu folijom ili stavite foliju ispod rešetke ako imate plinske gorionike kako bi smanjili čišćenje posle pripreme jela. Ako jelo počne da prska tokom pripreme većina fleka će biti na foliji koju bacite, a rerna ostaje čista. 6. Razmutite deterdžent tabletu za mašinsko pranje sudova u vodi i očistite prozore za savršen sjaj. 7. Poprskajte elemente u kupatilu sa sredstvima za čišćenje i ostavite da odstoji 10 minuta pre nego što počnete da čistite kako bi sredstva imala bolji efekat. 8. Stare frotirske čarape iskoristite za brisanje venecijanera: ovlaš skvasite čarapu, navucite je na ruku da se zaštitite od oštrih plastičnih ivica i polako brišite jednu po jednu lamelu. 9. Sve sitne delove i pregrade iz frižidera ne perite ručno, već u mašini za sudove - biće bolje i brže oprani. 10. Tokom pranja određene garderobe smanjite centrifugu na veš mašini kako biste odeću lakše ispeglali. 11. Prijanjajuću foliju držite u kutiji kako biste sprečili da se odmota i zauvek uništi.

ČUJEM DA TI SE SIN OŽENIO I KĆERKA UDALA!!! DEDER KAKVA TI JE SNAHA? DA ČUJEM...

Čujem da ti se sin oženio, i kćerka udala!!! Deder kakva ti je snaha? Da čujem… – Ma šuti draga. Ne d’o Bog nikom… Takvog insana još srela nisam. Neda sinu disat’. Ujutro on gospođi nosi doručak u krevet, k’o da je carica. To u nju gleda kad govori, ma k’o da je obsihren s njom. A ne smije mrdnut bez nje il’ što je neće pitat’. A da kupi šta što se njemu sviđa dok ona ne kaže… samo sanjat’ o tome može. Juče ga zatekoh kako usisava. Kod mene nije znao ni kako usisivač izgleda. Najviše me pogodi što snaha stida nema. Preda mnom se cmaču i u krilo mu sjeda pa ja moram, stara, pogled skretat’. Svašta insan doživi, ali da ću dočekat’ da mi sin bude papučar – ni u snu snila nisam… – Šta ćes draga moja, takve dobričike vazda safataju rospije, nego kakav ti je zet?


Sagovornici se popravi raspoloženje, nasmija se, te s ponosom poče: -E Bog me pocastio sa zetom. Da znaš kakav je to insan i kako je pazi, ama samo bih sjedila i ledala tu ljubav i sreću. On ti bona ujutro ustane pa joj doručak napravi, odnese u krevet, kaže nek se odmori, vazda nešto po kući radi. Da vidiš kad ona šta priča, pa se ono smije, a on ti u nju gleda k’o da su joj umjesto zuba zlatnici, sav se topi. A kako je poštuje, nigdje bez nje ne ide, il’ joj kaže ako će gdje, vidi se da je čovjek ozbiljno shvatio brak. Ne bi ti on nešto kupio bez nje… Sve nju pita ”dušice, hoćemo l’ ovo, možemo l’ ono, sviđa l’ ti se…” Ništa njemu nije teško ni u kući joj pomoć, usisa, opere suđe. Pa malo, malo, pa je poljubi, te je štipne, u krilo stavi, a ja onda , kad vidim kakav je to insan i kako je voli, sve bih plakala od sreće…

DOMAĆI EUROKREM ZA 20 MINUTA!!!!

Donosimo vam recept za domaći Eurokrem. Obradujte svoju djecu i najmilije. Lako se pravi, a jako je ukusan, vjerujte nam kao i kupovni. Probajte pa nam javite da li je uspjelo. Potrebno: 150 ml vode 300 gr šećera 2 vanilin šećera 200 gr putera 200 gr mlijeka u prahu 100 gr čokolade 100 gr bijele čokolade


Priprema: U posudu staviti vodu, šećer i vanilin šećer. Sve zajedno zagrijavati dok se šećer ne otopi. Dodati bijelu čokoladu i mješati dok se ne istopi. Čim prokuha maknuti sa peći i ostaviti da se prohladi. U to umiješati puter i mlijeko u prahu. Dobro izmiješati pa podijelit na dva dijela. Na pari otopit čokoladu, pa dodat u jedan dio, a drugi dio ostaviti bijel. U teglu kašikom dodavat tamnu pa bijelu smjesu ili u isto vrijeme sipat obje smjese pa poklopiti teglu