petak, 16. ožujka 2018.

Kinder Pinguinić! Originalan recept je potekao od jedne tete iz Slovenije

Prvi puta sam kušalaa (a potom i pravila) ovaj kolač kada mi je bilo 11-12 godina. Originalan recept je potekao od jedne tete iz Slovenije… proširio se u obitelji B. i stigao u moje ruke. Puno sam puta “falšala” dok nisaam dobilaa “onoo nešto” i skroz ga izmijenila i složila kolač po svom guštu. E, sad sam zadovoljnaa! SASTOJCI: KORE -10 svježih jaja -200 g šećera -2 paketića vanilin šećera -5 žlica baby griza (pšenična krupica) -5 žlica brašna -5 žlica gorkog kakaa -5 žlicaa bagremovog meda 1 žličica praška za pecivo prstohvat soli 50 ml mlijeka 270 ml ulja FIL 700 ml slatkog vrhnja 1 paketić želatine 50 ml mlijeka 2-3 žlice bagremovog meda pola žličice arome vanilije (radila sam domaću, sa mahunama vanilije u votki) 1. glazura (za fil) 120 g čokolade za kuhanje 70 g maslaca 1 žlica vode 2. glazura (na kolaču) 220 g čokolade za kuhanje 100 g maslaca 3 žlice ulja 1 žlica vode 1 žličica meda


PRIPREMA: Za biskvit istucite 5 jaja i 5 žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom…. tucite nekoliko minuta najjačom brzinom dok masa ne postane kremasta i gusta. Prosijati brašno, prašak, kakao i dodati griz. Umiješati ih drvenom kuhačom naizmjenično sa mlijekom i uljem, zadnje umiješati snijeg od bjelanaca. Pufnasto. Uliti u 2 lima za pečenje (veći, četvrtasti) obložene pek papirom. Peći zajedno u pećnici s ventilatorom na temperaturi od 165 stupnjeva oko 12-13 minuta. Izvaaditi i pustiti da se hlade…. pokrivene čistim kuhinjskim krpamaa.. Pripremiti 1. glazuru – sve sastojke istopiti (nikako zakuhati) na parnoj kupelji (tj. na pari) uz stalno miješanje. Staviti na stranu neka se malkice ohladi i u posudu za miksanje uliti dobro rashlađeno slatko vrhnje, izmiksati u šlag, dodati pripremljenu želatinu, mlijeko, med i vanilin esenciju. Pola kreme premazati po prvom biskvitu. Glazuru ohlađenu do sobne temperature lagano pokapati po kremi i pažljivo premazati dugim, tankim nožem. Staviti u hladnjak da očvrsne. U međuvremenu pripremiti 2. glazuru – na isti način kao i prvu! Bitno je da smjesa ne zakuha, već se lagano istope i prožmu svi sastojci uz stalno miješanje – uspjeh zagarantiran. Najbolje na pari. Ili u MW. Kada primijetite da je glazura na kremi očvrsnula, izvadite kolač iz hladnjaka i žlicu po žlicu kreme lagano stavljajte na kolač. Zagladite oštrim, dugim, tankim nožem. Da bude skroz ujednačeno – nož uronite u vruću vodu, otresite višak vode i zagladite kremu. Drugi biskvit izvadite iz lima za pečenje i preokrenite na kolač (na brzinu!). Pažljivo odlijepite pek papir i prelijte čokoladnom glazurom. Zagladite glazuru istim nožem kao i do sada. Kolač rashladite i režite opet istim nožem – umočenim u vruću vodu.

Nema komentara:

Objavi komentar