subota, 5. studenoga 2016.

Bosanska sarma sa suhim mesom

Bosanska sarma sa suhim mesom

Ima li nešto ukusnije od dobre sarme? Evo kako napraviti sarmu od slatkog kupusa sa suhim mesom.



Sastojci
– 1 glavica kupusa
– 500 gr mljevene teletine
– 200 gr suhog mesa
– 1 šoljica riže
– ½ šolje sirćeta
– 2 luka
– 50 ml ulja
– so, biber
ZAPRŠKA
– 1 kašika brašna
– 1 kašika putera
– 1 kašika paradajz pirea
– 1 kašika aleve paprike
Način pripreme
Suho meso izrežite na krupne komade i kratko obarite.
Kupusu pažljivo izdubite korijen i stavite u šerpu da se kuha u vodi sa sirćetom.

Kuhati 10 minuta i ostaviti da se ohladi.

Pažljivo odvajati listove i nožem odvojite deblji dio lista.
Luk izrežite na sitne kockice, pomiješajte sa mesom i dodajte rižu.
Začinite i dobro promiješajte pa smjesom punite kupus i savijajte u sarmice.
Nauljiti šerpu i redati sarmu u krug dok sve ne potrošite.
Dodajte suho meso, naspite vode, pokrijte i kuhajte 2h na laganoj vatri.
Na puteru otopite brašno, paradajz pire i kašiku aleve paprike pa naspite u sarmu i krčkajte još par minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar